Bu bilgiler arşiv niteliğindedir.

USDTRYWeekly090101.png

TL zayıf tabloyu bir türlü tersine döndüremiyor. Dolar endeksinin zayıfladığı haftada bile iç dinamiklerde bozulmanın devamı oluşan tabloyu pozitife çevirmemize engel oluyor. TCMB’nin para politikasında dikkatle takip ettiği enflasyon, aylık bazda yüzde 1.6 artış kaydederken, yıllık bazda yüzde 8.53 olarak açıklandı. Yüzde 5’lik hedefin oldukça uzağındayız. Son dönemde yapılan zamlar ile birlikte alkollü içecekler ve tütün enflasyon, sepetinde ciddi bir regülatör görevi gördü. Ulaşım ve otomobil fiyatlarında görülen yükseliş dikkatleri çekerken, çekirdek enflasyon tarafında da görülen bozulma TCMB’nin hedefinden uzaklaştığını gösteriyor. TCMB ise kurdan kaynaklı etkinin çekirdek enflasyondaki bozulmaya neden olduğunu ifade ediyor. Bu etkinin ilerleyen dönemlerde de devam edeceğini varsayarsak, TCMB’nin 2017’de de fiyat istikrarı-büyüme-faiz sarmalında sıkışacağını söylemek mümkün.

Geçen haftanın flaş gelişmelerinden bir tanesi ise, OHAL’in yeniden 3 ay uzatılması kararı oldu. Yurtiçinde yapılan operasyonlar ve terör olayları OHAL sürecinin bir üç ay daha uzatılmasına  neden oldu. Referandum sürecinin Mart-Nisan aylarında yapılacağını düşünürsek, bu süreçe OHAL’le birlikte girme ihtimalimiz arttı. Şüphesiz en önemli baskılardan bir tanesi de FITCH endişesi. Elimizde kalan tek yatırım yapılabilir seviyede not olan FITCH kredi notunu kaybetme riskimizin yüksek olduğu algısı da TL üzerindeki kara bulutların kalkma ihtimalini azaltıyor. 27 Ocak’ta gelecek kritik karar Dolar/TL’nin kaderi için de oldukça önemli olacaktır. Genel tabloda artan jeopolitik riskler ve halen düşürülemeyen tansiyon, TL için olumlu bir ufkun henüz ortaya çıkmadığını gösteriyor.

Kurun yükselişindeki en önemli etkenlerden bir tanesi de TCMB’nin şu ortamda bile faiz artıramayacağı yönünde oluşan konsensüs. Bu ortam hem kredibilite kaybını hem de ileride daha da zor zamanların gelebileceği düşüncesini kuvvetlendiriyor. Faizlerin daha düşük seviyede olması gerektiğine yönelik düşüncelerin şu ortamda TCMB üzerinde baskıyı artırdığı ve zayıflayan ekonomik aktivitenin faiz artırımına müsaade etmediğine dair fiyatlamalar görmeye devam ediyoruz. Tarım dışı istihdam rakamları ise, 156 bin gelerek istihdam piyasasındaki iyi gidişatın devam ettiğine işaret etti. Ücretler ise aylık bazda yüzde 0.4 artış gösterek, enflasyonist baskının güçleneceğine yönelik algıyı tetikleyebilir. Yıllık kazançlar ise yüzde 2.9’a çıktı. FED’in yüzde 3’lük hedefine artık neredeyse ulaştığını gösteriyor. Enflasyon beklentilerinin artması ise 2.35’deki 10 yıllıkları 2.43’e doğru taşıdı.

Bu hafta yeni anayasa tartışmaları meclise taşınıyor. Bu durumun etkileri TL üzerinde negatif görüntünün artmasına neden olurken, Dolar ve Euro kurları yeni rekorlara imza atıyor. ABD tarafında ise gündemde Trump’ın yapacağı basın toplantısı olacak. Diğer yandan veri açısından sakin geçecek haftada perakende satışları takip edeceğiz. 

Uyarı: Bu bölümde yer alan yatırım ile ilgili bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamına girmemektedir. Bu bölümde yer alan yorumlar ve tavsiyeler, yorumda bulunan kişilerin şahsi görüşlerine dayanmaktadır. Bu nedenle sadece bu bölümde yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmemelidir.

trive-sifir-komisyon-compact
Parasının değerini bilene asla durmak yok Sıfır komisyon fırsatı ile hisse alım-satımı Trive’da!