1

Varant nedir?

Varantlar, belirli bir fiyattan hisse senedi satın alma veya satma hakkı veren bir finansal araçtır. Opsiyonlara benzerler ancak belirli teknik yönleri ve sadece belirli yetkili kurumlar tarafından ihraç edilmeleri ile farklılık gösterirler. Tahviller ya da imtiyazlı hisse senetleriyle birlikte kullanıldıklarında, varantlar daha düşük faiz oranları veya temettü ödemeleri sağlar. Varantlar, özel sermaye anlaşmalarında kullanılabilir ve ayrılabilir oldukları için tahviller veya hisselerden bağımsız olarak satılabilirler. Bazı durumlarda, hissedarlar temettü ödemelerini alabilmek için varantı ayırmaları ve satmaları gerekebilir.

Yatırımcılar, varantlar sayesinde hisse senetlerinde hem alış hem de satış yönünde işlem yapabilme esnekliği elde ederler.

2

Varantların kullanım amaçları nelerdir?

Varantlar, yatırımcılar tarafından birikimlerini değerlendirme ve korunma amaçları için kullanılırlar. Uzun pozisyon, dayanak varlık fiyatının artmasından kar etmek için alınırken, kısa pozisyon, dayanak varlık fiyatının düşmesinden kar etmek için alınır.Bu stratejilerin amaçları, yatırımcıların varlık fiyatlarındaki değişimlerden korunmalarını ve risklerini minimize etmelerini sağlamaktır.

Trive ile üç adımda yatırıma başla
Hesap aç

Dakikalar içinde yatırım hesabını aç

Ürünlerimizi keşfet

Yatırımına uygun Trive ürünlerini seç

Yatırıma başla

Portföyünü oluştur birikimlerini değerlendir.

3

Varant avantajları nelerdir?

Varantlarda zarar ödenen primle sınırlıdır. Ayrıca varantlar, opsiyon stratejilerinin yanı sıra spekülasyon, oynaklık ve anapara koruma stratejileri oluşturma imkanı sunarlar. İşlem komisyonu, dayanak varlık fiyatının üzerinden değil, varant fiyatı üzerinden alındığı için yatırımcı daha düşük komisyon öder. Varantlar aynı zamanda kaldıraçlı pozisyon alımına olanak sağlar ve VİOP kontratları veya kredili alım işlemlerinin aksine varant pozisyonu almak için teminat gerekmez.

Varantlar, sınırlı bir ömre sahip olan finansal araçlardır. Bu nedenle, varant alım işlemi yaparken vade süresini dikkate almak önemlidir. Varantlar kaldıraç etkisi nedeniyle piyasada karlılık sağlarken tam tersi yaşanabilme olasılığı unutulmamalıdır.

Piyasada meydana gelebilecek fiyat hareketleri nedeniyle varanta yatırılan para zarara uğrayabilir. Ancak, varantın riski, ödenen bedel ve komisyonla sınırlıdır. Teta (zaman değer kaybı) değişkeni, varantın vadesinin dolmasına bir gün daha yaklaşıldığında, diğer tüm değişkenler sabitken, varant fiyatının ne kadar düşeceğini gösterir.

4

Varant Yatırımı Nasıl Yapılır?

Varantlar, doğrudan bir ürünün alınması veya satılması yerine, dayanak varlık fiyatlarındaki değişimlere göre değeri belirlenen türev ürünlerdir. Bu nedenle, varant işlemleri yapmak için yatırımcıların teminat yatırma zorunluluğu yoktur.

Varant işlemlerinin yapılabilmesi için yatırım hesabı olan herhangi bir banka veya aracı kurumda ilgili risk bildirim formunu imzalayarak kolaylıkla yapılabilir. Bu formda yatırımcıların varant işlemleriyle ilgili bilgilendirilmesi ve olası riskler hakkında uyarılması sağlanır. Bu sayede yatırımcılar, varant işlemleri yapmadan önce potansiyel riskleri anlayabilirler ve yatırım kararlarını daha bilinçli bir şekilde verebilirler.

5

Varant İşlem Saatleri

Varantlar, Borsa İstanbul Yapılandırılmış Ürünler ve Fon Pazarı'nda 10:00 - 18:00 saatleri arasında işlem görürler.

Birikimlerinizi değerlendirmenin ilk adımı, bir yatırım hesabı oluşturmaktır. Trive hesabınızı dakikalar içinde açabilir, yatırım yapmaya hemen başlayabilirsiniz!

trive-sifir-komisyon-compact
Parasının değerini bilene asla durmak yok Sıfır komisyon fırsatı ile hisse alım-satımı Trive’da!