Bu bilgiler arşiv niteliğindedir.

DXYH408088.png

Geçtiğimiz haftaya baktığımızda yurtiçinden yükselen enflasyon rakamları, ABD’den iyi bir TDİ datası, İngiltere’den 9 yıl sonra bir faiz indirimi ve Japonya’dan yeniden beğenilmeyen mali teşvikler oldukça önemliydi. Enflasyon rakamlarına baktığımızda yurtiçinde sadeleştirme adımlarının devam edilebilirliği sorgulanma sürecine girdi. Tütün ve alkollü içecekler kaleminde son gelen fiyat artışlarının etkisi manşet ve çekirdek enflasyon rakamlarında etkili oldu. Kur dalgalanmaları ise, enflasyonist etkiyi artırdı ve çekirdek enflasyonu yükseltti. ÜFE tarafında da yükselen petrol ve doğalgaz fiyatlarının etkili olduğu görülüyor. Her ne kadar ÜFE geç etki yapsa da, tüketiciler üzerindeki son 3 dönemdir artış gösteren verinin etkisi görülmeye başlanabilir.

Moody’s pas geçti. Son dönemde yaşanan olumsuz oylar sonrasında riskleri izlemeye aldığını ifade eden Moody’s kredi notunu bu dönem açıklamadı. 15 Temmuz’da karşımıza çıkan başarısız darbe girişiminin etkisini ekonomik anlamda sıkıntılar yaratacağını ifade eden kurum, riskleri bir süre daha izleyecek ve özellikle büyüme rakamlarının performansını ve bankaların kredi yapısını izlemeye alacaklar. 19 Ağustos’da not açıklaması beklenen diğer bir kurum olan FITCH’in de Moody’s’e benzer bir karar vereceği bekleniyor. Ancak net bir durum olduğunu söylemek doğru değil. Eğer içeride FITCH’de pas geçerse, TL varlıklar üzerindeki stresi atıp, daha önüne bakabilir bir görünümde olacaktır.

İngiltere sözünü tuttu. Temmuz ayı toplantısında Brexit sonrası oluşan olumsuz tabloyu izleyeceklerini ifade eden BoE, Ağustos ayında ilk müdahalesini gerçekleştirdi. Yüzde 0.50 seviyesinden faizleri yüzde 0.25’e çeken banka, aynı zamanda varlık alım programını da genişletti. Carney’nin açıklamalarına baktığımızda ise, müdahalelerin devam edebileceği görüşü çıkıyor. Faizlerin yüzde 0’a kadar indirme potansiyeli olduğunu ifade Carney, içeride zayıf sterlin’in ekonomiyi destekleyeceğini düşünüyor. Enflasyon, cari açık ve büyüme rakamlarının performansı tüm küresel ekonominin dikkatinde olacak. Japonya’da ise, mali teşvik programının içeriği beğenilmedi ve Yen hafta içerisinde yeniden değerlendi. Eylül ayı toplantısında mali ya da parasal teşvik tabanının artırılma ihtimali ise, git gide artıyor.

Haftanın son işlem gününde ise, TDİ yeniden beklentileri aşarak 255 bin olarak açıklandı ve verinin revizesi de 292 bin. Oldukça iyi bir rakam, saatlik kazançlarda yüzde 0.3 arttı ve enflasyonist etkiyi artacağına dair bir beklenti oluşturdu. Dolar pozitif bir gelişme olarak söyleyebilir. Bu hafta gündemde Çin verileri olacak. ABD’den ise, ÜFE ve perakende satışlar takip edilecek.  Veri açısından sakin bir hafta olsa da, kar realizasyonlarının olabileceği bir hafta ön planda olabilir. 

Uyarı: Bu bölümde yer alan yatırım ile ilgili bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamına girmemektedir. Bu bölümde yer alan yorumlar ve tavsiyeler, yorumda bulunan kişilerin şahsi görüşlerine dayanmaktadır. Bu nedenle sadece bu bölümde yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmemelidir.

trive-sifir-komisyon-compact
Parasının değerini bilene asla durmak yok Sıfır komisyon fırsatı ile hisse alım-satımı Trive’da!