Bu bilgiler arşiv niteliğindedir.

USDTRYWeekly051212.png

Piyasaların gözü kulağı bu hafta Avrupa’daydı. İtalya’da gerçekleştirilen referandumun sonucunda Başbakan Renzi’nin sunduğu yeni anayasa paketi, halk tarafından referandumda reddedildi. İtalya halkının verdiği bu karar aslında hem siyasi otoriteye yönelik güçlü bir mesaj, hem de, AB’de yükselen ciddi yeni rejim isteğinin önemli bir yansıması konumundaydı. Anketler ise, bu sefer yanılmadı ve sandıktan ‘hayır’ sonucu çıktı. Başbakan Renzi’nin bu hafta başında istifa etmesi ve Cumhurbaşkanın önümüzdeki günlerde hükümet kurma adına yetkilendirmeye başlaması bekleniyor. Bu haftanın önemli gelişmesi ise, Avrupa’dan gelecek olan faiz oranı kararı. Bankanın oranlarda herhangi bir değişime gitmesi beklenmiyor. Ancak Draghi’nin bu hafta ECB toplantısı öncesinde mutlak suretle üzerinde duracağı, İtalya referandum kararı ve ECB’nin hali hazırda bu karar sonrası alacağı PPK kararı. Referandum sonucunun ciddi bir risk olarak görülüp görülmediği konusunda piyasaları aydınlatacak. Renzi’nin istifası kesinleştikten sonra, Cumhurbaşkanı hükümeti kurması adına iktidar partisinden bir kişi seçecek. Eğer bu aday hükümeti kurumazsa, İtalya erken seçime gidecek ve 5 yıldız hareketinin seçimlerde öne çıkma potansiyeli ile, ‘’Italexit’’ senaryosu radarımıza girmiş olacak.

Yurtiçinden enflasyon rakamları ile haftaya başlangıç yaptık. Manşetle-Çekirdek enflasyon neredeyse eşitlendi. Öne çıkan gelişme ise, Üretici fiyat endeksinin yüzde 6.41 artması. Son dönemde kur hareketleri ve enerji fiyatlarının performansı, üreticilerin maliyetlerini yükseltiyor. Aylık en fazla artışın ham petrol ve doğal gazda gerçekleştiğini görüyoruz. Bir önceki aya en fazla artış %10,61 ile ham petrol ve doğal gaz, %10,13 ile ana metaller ve %4,41 ile diğer mamul eşyalar alt sektörlerinde gerçekleşti. TÜFE’nin alt kalemlerine baktığımızda ise, aylık en fazla düşüş gösteren grup %0,58 ile gıda ve alkolsüz içecekler, en fazla artış gösteren grup ise, yüzde 22.61 ile alkollü içecekler ve tütün grubu. Son dönemde yapılan zamların etkisi bu grubu yüksek tutanlar arasında. Bir önceki yılın aynı ayına göre çeşitli mal ve hizmetler %10,92, ulaştırma %9,57, eğitim %9,50, sağlık %9,16 ile artışın yüksek olduğu diğer ana harcama grupları. Hem ÜFE’de görülen artış, hem ÖTV zamları, birikimli kur etkisi derken, önümüzdeki dönemde TÜFE’de artış görülme ihtimali söz konusu. Kasım ayı rakamları son dönemde gördüğümüz en düşük enflasyon rakamı olacağı söylenebilir.  Kurun ise, düşük gelen enflasyondan destek bulduğu görülüyor.

Yurtiçinde detaylara baktığımızda kurun geçtiğimiz haftada 3.60 seviyelerine kadar yükseldiğini gördük. Siyasi kanadın faiz indirim çağrıları TL’yi zayıflatıyor. Kurun rekorlar kırmaya devam etmesi sonrası toplanan EKK’nın kararları bu hafta açıklanacak. Kurun hareketi üzerinde oynaklığı artıracaktır. Öte yandan siyasi gündemde anayasa değişikliği ve başkanlık sistemi yer almaya devam ediyor. Bu hafta Meclis’te bütçe görüşmeleri gerçekleştirilecek ve sonrasında AKP ve MHP’nin üzerinde uzlaştığı anayasa paketi meclis gündemine gelecek. 

Uyarı: Bu bölümde yer alan yatırım ile ilgili bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamına girmemektedir. Bu bölümde yer alan yorumlar ve tavsiyeler, yorumda bulunan kişilerin şahsi görüşlerine dayanmaktadır. Bu nedenle sadece bu bölümde yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmemelidir.

trive-sifir-komisyon-compact
Parasının değerini bilene asla durmak yok Sıfır komisyon fırsatı ile hisse alım-satımı Trive’da!