Bu bilgiler arşiv niteliğindedir.

DXYWeekly171010.png

Dolar haftayı yeniden domine etti ve kur yeni zirvesini gerçekleştirdi. 98.00 seviyesine kadar gelen Dolar endeksi ve ABD hazine tahvillerinde görülen sıçrama gösteriyor ki, FED’in faiz artırımı beklentileri artık fiyatların içerisine girmeye başlıyor. Haftanın son işlem gününde takip edilen haftanın en önemli datası perakende satışlar ise, beklentilere oldukça yakın bir artış göstererek geçtiğimiz dönemdeki zayıf görüntünün toparlandığını gösterdi. Tüketici harcamalarında görülen toparlanma ve satışlarda görülen canlılık, ABD ekonomisinde enflasyon beklentilerini daha da kuvvetlendirecektir. Diğer yandan üretici fiyat endeksi de üretici maliyetlerinin petrol fiyatlarında görülen toparlanma ile birlikte güçlendiğini gösteriyor. Bu durumda FED’in beklediği üzere 2016’da enflasyondaki kıpırdanma beklentileri gerçekleşebilir. Aralık ayı ihtimalleri ise, neredeyse yüzde 70 seviyelerine kadar dayanmış durumda.

İçeride ise, siyasi ve jeopolitik belirsizlik birikimli bir etki yarattı. Başkanlık seçimlerine dair tartışma yeniden alevlenirken, Türkiye’nin Musul’a düzenlenebilecek operasyona katılma ihtimali piyasayı ayrı bir belirsizliğin altında bıraktı. Aynı zamanda küresel bazda değer kazanan Dolar’ın da bu harekete ayrı bir katma değer kattığını söyleyebiliriz. Görüntü itibariyle baktığımızda, kurda yeni zirve arayışları devam edebilir. Ancak sadece TL üzerinde baskının olmadığını, neredeyse tüm gelişmekte olan ülke kurlarının bu hafta zayıf bir performans gösterdiğini söyleyebiliriz. Burada Ruble ve Brezilya Real’i bir miktar petrolden destek bulup pozitif ayrışırken, Güney Afrika’da maliye bakanı Pravin Gordhan’a dair yolsuzluk soruşturmasının ciddi boyutlara ulaşması Rand’ı baskı altında bıraktı. Diğer yandan bu hafta Çin’de gerileyen ihracat ve ithalat kalemi piyasada hafif çalkantı yaratsa da, enflasyonda görülen manşet rakamın toparlanması bir miktar bu korkuları hafifletti.

Bu haftanın en önemli gelişmesi şüphesiz TCMB’nin faiz kararı olacak. Faiz kararı konusunda kur etkisinin bir engel yaratacağı düşünülse de, enflasyonun bir miktar zayıflaması kısa vadede en azından TCMB’nin faiz indirimi adımlarına devam etmesine dayanak oluşturabilir. TCMB’nin sadeleştirme adımlarında 25 baz puan bir iskonto daha yapmasını bekliyoruz. Ancak faiz indirmesinden öte, nerede ve ne zaman sadeleştirmenin sonuna gelindiğini de açıkça belirtmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti 7.74’lere gelmiş durumda, reel efektif döviz kuru 99.74 seviyelerinde dalgalanıyor. Yani görüntü itibariyle TCMB küçük bir adım daha atabilir. Son gelen zayıf verilerin içeride büyümeye yönelik endişeler yarattığını görüyoruz. Özellikle bu yılın oldukça zayıf geçeceğine dair bir beklenti de var. Bunu MB’nin de içeride bir adımla daha desteklemek isteyeceğini düşünüyoruz. Eğer MB, bu toplantıda açık ve net bir şekilde tavrını ortaya koyabilirse, en azından açıkladığı bir sonraki enflasyon raporunda sadeleşmenin nerede sonlanacağını belirtirse, MB’nin esas hedefinin ne olduğuna dair bir belirsizlik ortadan kalkacaktır. Bu durumun faiz indirimi olsa da daha net bir faiz politikasının ortaya konulmasından kaynaklı kura  olumlu bir etki yaratabileceğini düşünüyoruz.
 

Uyarı: Bu bölümde yer alan yatırım ile ilgili bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamına girmemektedir. Bu bölümde yer alan yorumlar ve tavsiyeler, yorumda bulunan kişilerin şahsi görüşlerine dayanmaktadır. Bu nedenle sadece bu bölümde yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmemelidir.

trive-sifir-komisyon-compact
Parasının değerini bilene asla durmak yok Sıfır komisyon fırsatı ile hisse alım-satımı Trive’da!