Bu bilgiler arşiv niteliğindedir.

DXYDaily130616.png

Filmin İkinci Yarısı Başlıyor

Küresel piyasaların önemli haftasına geldik çattık. FED'in 15 haziran Çarşamba günü yapacağı toplantı öncesi ve sonrası yaşanacak hareketlilik, piyasanın akışını yeniden değiştirip, piyasa oyuncularının yeni senaryoları fiyatlamasına neden olacaktır. Bu toplantıda faiz kararı çıkmasını beklemiyoruz. Aynı şekilde FED fund futures'lardaki Haziran ayı faiz artırımı ihtimalleri neredeyse yüzde 0'lara kadar geriledi. Bu nedenle faiz artırılmamasının büyük bir etki yaratmasını beklemek çok doğru değil. Bu nedenle faiz kararı akabinde basın toplantısı düzenleyecek FED başkanı Yellen'ın önümüzdeki aylar hakkında yapacağı değerlendirmeler ve ABD ekonomisine ilişkin ekonomik görünüme dair yorumlar bu toplantının ana gündemini oluşturacaktır. Temmuz ayı her ne kadar ara bir ay olsa da, ekonomik verilerde iyileşme görülmesi halinde potada olabilecek bir aydır. Ayrıca Eylül ve Aralık'da faiz artırımıyla FED'in hedeflerini tutturabileceğini düşünen bir kesim Dolar'ı güçlü tutmaya devam edebilir. Tüm bu senaryoların hepsi bu hafta Yellen'ın yapacağı konuşma sonrası ortaya çıkacak ve Dolar endeksinin yönü yeniden yazılacak.

Tarım dışı istihdamdaki şok düşüş sonrası, Başkan Yellen'ın yaptığı değerlendirmeler oldukça güvercin karşılanmıştı. Hafta itibariyle değer kaybeden dolar özellikle, kapanışa kadar gelişmekte olan ülke para birimlerine yararken, kurun 2.90'ların da altına sarktığını gördük. Ancak haftalık kapanış, EM para birimlerinin hemen hemen tümünde görülen baskı ile, yeniden 2.90 üzerinden gerçekleşti. Yurtiçinde olumlu açıklanan cari denge ve ilk çeyrek büyüme rakamlarına rağmen, TL güçlü performansını haftanın kapanışına kadar koruyamadı. Bunun nedenleri arasında, ilerleyen dönemlere dair büyümenin çok da sağlam temelleri dayanmadığı ve bozulmalar yaşanabileceğine dair beklentilerin bir fiyatlaması olduğunu ifade edebiliriz.

Ayrıca hafta itibariyle Brexit ihtimallerine dair beklentilerin fiyatlandığını gördük. Yurtdışında özellikle Avrupa borsalarında, anketlerdeki AB üyeliğinden çıkalım oylarının artması, satışların ana sebepleri arasında yer aldı. Güvenli liman arayışı sonrası, Yen, hazine tahvilleri ve Altın'ın yeniden talep artışına maruz kaldığını da gördük. Özellikle, Başbakan Cameron ve eski Başkan Tony Blair'in risklere daha fazla vurgu yapması, Draghi ve Yellen'ın da Brexit'in olası sonuçlarının küresel riskleri artırdığını belirtmesi, risklerin kapısını yeniden aralayan en önemli gelişme oldu.

Bu hafta ayrıca Japonya Merkez Bankası'nın para politikası kararları takip edilecek. Bu dönemde politikalarında bir değişikliğe gidilmeyek gibi duruyor. Ancak kesin kaynaklı haberler olmasa da BoJ'un ilerleyen dönemlerde 10 trilyon yen'lik bir ek teşvik politikası daha hazırladığı da konuşuluyor. Henüz fiyatlamaya girmese de, ilerleyen dönemlerde daha gür bir sesle konuşulabilinir. Ayrıca önümüzde Türkiye'den faiz kararı da Dolar/TL üzerinde etkinliğini artıracaktır. Bu dönem 50 baz puanlık indirim daha gelebilir diye düşünüyoruz. Sadece üst bandın indirileceğini düşündüğümüz faizler sonrası volatilite artacaktır. Ayrıca bu hafta Cuma günü ise, Draghi'nin bir konuşma yapması bekleniyor. 

Uyarı: Bu bölümde yer alan yatırım ile ilgili bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamına girmemektedir. Bu bölümde yer alan yorumlar ve tavsiyeler, yorumda bulunan kişilerin şahsi görüşlerine dayanmaktadır. Bu nedenle sadece bu bölümde yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmemelidir.

trive-sifir-komisyon-compact
Parasının değerini bilene asla durmak yok Sıfır komisyon fırsatı ile hisse alım-satımı Trive’da!