Bu bilgiler arşiv niteliğindedir.

DXYWeekly101010.png

Piyasalarda bu hafta Dolar rallisi yaşandı. Haftaya ISM imalat datasında görülen toparlanma ile pozitif bir başlangıç yapan Dolar, haftanın devamında ISM imalat dışı ve fabrika siparişleri gibi verilerdeki yükselişten de destek buldu. Haftanın en önemli verisi olan istihdam dataları ise, beklentilerin altında performans göstererek Dolar’ın hakimiyeti az da olsa sınırladı. Ancak verilerin çok zayıf olduğunu söyleyemeyiz. Son 3 ayın ortalaması 232 bin üzerindeydi. Son gelen rakamın revizesi ise, 167 bin. Diğer yandan ara verilerde saatlik kazançlar aylık bazda yüzde 0.2, yıllık bazda yüzde 2.6 açıklanarak beklentileri karşıladı. İşsizlik oranı verisi ise, yüzde 4.9 beklentisinin üzerinde yüzde 5.0’e yükseldi. saatlik kazanç 0,06 dolar artışla 25,79 dolar olarak açıklandı. Haftalık kazançlar aylık yüzde 0,23 artış gösterirken, yıllık artış yüzde 2,6 olarak gerçekleşti. Ücretlerin artması önemli ve pozitif olacaktır. Enflasyonist etkilerin paydasını ve iyimser beklentileri artırabilir. Aralık ayı faiz artırımı ihtimalleri artarken, ABD tahvil faizlerinde de, yukarı yönlü sert fiyatlamaların olduğunu görüyoruz. 2 yıllıklar bu hafta 0.72’den 0.88’e kadar yükseldi. 10 Yıllıklar 1.73’lere kadar primlendi. Bu hareket Dolar’ın asıl güçlü tablosunu gösteren gelişmedir.  TDİ verisi sonrası hafif geri çekilme olsa da, güçlü duruşun korunacağını düşünüyoruz.

Aralık ayı ihtimalleri ise, yüzde 60’ların üzerinde bir inanç söz konusu. TDİ verisi sonrası ise, Kasım ayı ihtimalleri yakın vade itibariyle zayıfladı. 2 Kasım’da FED toplantısı olacak. 8 Kasım’da ABD’de Başkanlık seçimleri var. Clinton her ne kadar piyasaların pozitif fiyatladığı bir aday olsa da, Trump’ın da net olarak potadan çıkmadığını söyleyebiliriz. Trump’ın ise, FED’e dair görüşleri çok net olarak biliniyor. Ancak danışmanının bu hafta yaptığı açıklama pozitif karşılandı. Trump’ın FED başkanı Yellen ile iyi anlaşabileceğini ifade eden danışmanın, Trump’ın görüşleri değişiyor mu düşüncesini piyasaya sokmak istediği aşikar. Her halukarda baktığımızda, Kasım ayında faiz artırımı teknik olarak basın toplantısının olmaması, 8 Kasım’da piyasaların volatilitisini aşırı derece hızlandıracak seçim ayı yaklaşması, aynı zamanda Sterlin ve Yen’in kan kaybı sonrası Dolar’ın  kısa vadede aşırı değerlenmesi, FED’in Kasım ayı faiz artırımı ihtimalini çok zayıf tutuyor. Bunu da sürpriz olarak görmemek gerekiyor.

İçeride ise, Dolar’ın küresel bazda artan talebi ve TL’nin iç dinamiklerle birlikte gelişmekte olan ülke kurlarından negatif ayrışması sonrası kurun yeniden 3.0700 seviyesine yükseldiğini gördük. Moody’s etkisi, FITCH not riski, OHAL’in uzatılması, TCMB’nin faiz indirimlerine devam edeceği beklentisi içeride TL üzerinde baskı yarattı. Ancak bu hafta Dolar’ın haftasıydı. Bunun etkisi de kurun yükselişi için yeterliydi. Dolar neredeyse tüm gelişmiş ülke para birimlerine karşı yükseldi ve Dolar endeksi 97.00 seviyesini gördü. Ancak bu hafta içeride gösterge faiz düşük kalırken, BİST yükselişteydi ve kurda yukarı seviyeleri zorlayarak kafaları karıştırdı. Burada tahvile ve hisseye talebin arttığını ve bunu risk olarak gören yatırımcıların TL satarak pozisyonlarını hedge ettiğini söyleyebiliriz.
 

Uyarı: Bu bölümde yer alan yatırım ile ilgili bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamına girmemektedir. Bu bölümde yer alan yorumlar ve tavsiyeler, yorumda bulunan kişilerin şahsi görüşlerine dayanmaktadır. Bu nedenle sadece bu bölümde yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmemelidir.

trive-sifir-komisyon-compact
Parasının değerini bilene asla durmak yok Sıfır komisyon fırsatı ile hisse alım-satımı Trive’da!