Bu bilgiler arşiv niteliğindedir.

DXY09.088.png

Piyasalarda Bugün Ne Oldu ?

Yeni anlaşma beklentileri petrole destek oluyor
Dün OPEC ve OPEC dışı üyelerin petrol arzını değerlendirmek için toplanacağı haberlerinin gündeme gelmesi, petrol fiyatlarının yüzde 3’e yakın değer kazanmasını sağladı. Geçen hafta Venezuela Petrol Bakanı ve OPEC Genel Sekreterinin gerçekleştirdiği görüşme sonrası Venezuela Petrol Bakanı OPEC Genel Sekreteri’nden, global petrol fiyatlarını yükseltmek için Rusya’nın da dahil olduğu, OPEC üyesi ve OPEC üyesi olmayan ülkelerin katılacağı yeni bir toplantı ayarlamasını istemişti. Dün konu hakkında açıklamalarda bulunan Katar Enerji Bakanı ve OPEC Genel Başkanı Al Sada, Eylül ayında Cezayir’de yapılacak konferansta gayri resmi görüşmeler gerçekleştirileceğini, petrol fiyatlarında görülen son düşüşün geçici olup olmadığının değerlendirileceğini bildirdi.
Görüşmelerin, petrol üretimini etkileyecek bir karar ile sonuçlanma ihtimali şu an için oldukça zayıf. Çünkü Körfez ülkelerinden özellikle de Suudi Arabistan tarafından bu yönde bir değerlendirme henüz gelmedi. OPEC ve OPEC dışı üreticiler son olarak Doha’da bir araya gelmiş ve Suudi Arabistan-İran arasındaki siyasi sorunlar, görüşmelerden bir sonuç alınamamasına sebep olmuştu. Bu sebeple İran, Suudi Arabistan ve Rusya gibi ülkelerin görüşmelere dair açıklamaları dikkatle takip edilmeli. Açıklamalar, toplantıya dair beklentileri yeniden şekillendirebilir.

TCMB zorunlu karşılıkları indirdi
TCMB bugün aldığı karar ile zorunlu karşılık oranı ve rezerv opsiyonu katsayılarında değişikliğe gitti. Banka’dan yapılan açıklamada, TL zorunlu karşılık oranlarının tüm vadelerde 50 baz puan indirildiği, ROM kapsamında döviz imkanının ikinci, üçüncü ve dördüncü dilimlerinde ve altın imkanının ilk iki diliminde katsayıların 0.1 puan artırıldığı bildirildi. Yapılan değişiklik ile finansal sisteme yaklaşık 1.1 milyar TL ve 600 milyon dolar ilave likidite sağlanması planlanıyor. Para politikasındaki bu genişleyici hamle sonrası kurlarda bir miktar yükseliş görülse de yurt içindeki pozitif hava, yükselişin sınırlı kalmasını sağladı.

Uyarı: Bu bölümde yer alan yatırım ile ilgili bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamına girmemektedir. Bu bölümde yer alan yorumlar ve tavsiyeler, yorumda bulunan kişilerin şahsi görüşlerine dayanmaktadır. Bu nedenle sadece bu bölümde yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmemelidir.

trive-sifir-komisyon-compact
Parasının değerini bilene asla durmak yok Sıfır komisyon fırsatı ile hisse alım-satımı Trive’da!