Bu bilgiler arşiv niteliğindedir.

DAX30Daily090505.png

Piyasalarda Bugün Ne Oldu ?

Gündemdekiler
Yeni günde piyasaların gözü haftasonunda açıklanan Çin ticaret dengesi rakamlarındaydı. Geçtiğimiz döneme kıyasla kayda değer bir gerileme yaşayan ihracat verilerini benzer oranlarda düşüş gösteren ithalat verileri takip etti. Önceki dönem veri dağılımını gözlediğimizda rakamlarda şok gerilemenin geride bırakılmaya çalışıldığı görülüyor. Özellikle ihracat rakamlarındaki yüzde 1.8’lik gerileme ilerleyen dönemlerde pozitif bölgede kalıcı olma isteğini bizlere gösteriyor. Fed’in yol haritası için Çin kaynaklı risklerin takip edildiğini biliyoruz. Son dönemlerde Çin ekonomisinden gelen veriler ise bu risklerin eskisi kadar tehlike yaratmadığı şeklinde. Chicago Fed Başkanı Evans gün içerisinde ABD ekonomik görünüme dair açıklamalarda bulundu. Enflasyonun hedefe döneceğinden emin olmak istediğini ifade eden Evans bekle – gör politikasının uygun bir tavır olduğunu ifade etti.

Yurtiçinde ise haftaya sanayi üretimi rakamları ile başladık. Son iki dönemdir yüzde 5’in üzerinde artış gösteren ve beklentileri aşan verinin ardından Mart ayında yükseliş ivmesini kaybetti. Yüzde 2.9’luk bir artış ile beklentilerin altında kalan verinin alt kalemlerindeki en yüksek düşüşü yüzde 13.5 ile eczacılık ürünleri imalatında gerçekleşti.

Kredi Derecelendirme Kuruluşu S&P’nin Türkiye ile yapmış olduğu değerlendirme sonucunda not görünümünde değişim yaşandı. Negatif’ten durağan’a yükseltilen not görünümünün yanında kredi notu BB+ olarak teyit etti. Aynı zamanda S&P analisti Frank Gill’den mülteci akışının Türkiye’nin ekonomik büyümesine destek olduğu açıklaması geldi. Son aşamasına gelen vize muafiyeti konusunda ise siyasi taraftan gelen açıklamalar görünümü belirsizleştiriyor.

Endekslerde son durum
Dolar endeksinde yeni güne iyimser bir başlangıç yapıldı. Geçtiğimiz hafta 92 seviyelerinden destek bulan endekste 94.00 seviyelerinin üzerinde kalınmaya çalışılıyor. Eğer endekste yükseliş ivmesi korunursa hareketlilik 95.00 seviyesine doğru devam edecektir. Geri çekilmelerde ise 93.50 seviyesini takip etmeye devam edeceğiz. Dax’ta geçtiğimiz hafta 10 bin seviyelerinden gerileyen bir fiyatlanmaya şahit olmuştuk. 9 bin 800 seviyelerinden destek bulan endekste yeniden 10 bin seviyeleri test ediliyor. Eğer yükseliş bu seviyenin üzerinde kalırsa 10 bin 120 ve 10 bin 200 seviyeleri test edilebilir.

Uyarı: Bu bölümde yer alan yatırım ile ilgili bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamına girmemektedir. Bu bölümde yer alan yorumlar ve tavsiyeler, yorumda bulunan kişilerin şahsi görüşlerine dayanmaktadır. Bu nedenle sadece bu bölümde yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmemelidir.

trive-sifir-komisyon-compact
Parasının değerini bilene asla durmak yok Sıfır komisyon fırsatı ile hisse alım-satımı Trive’da!