Bu bilgiler arşiv niteliğindedir.

DXY08.11.png

Piyasalarda Bugün Ne Oldu ?

Piyasalar ABD Seçimlerine Kilitlendi
Yeni haftaya ABD Başkanlık seçimlerine dair gelişmeler ile başlangıç yaptık. Son derece heyecanlı geçen seçim süreci, Türkiye saati ile Çarşamba gününün ilk saatlerinde sonuçlanmış olacak. Seçmen sayısının az olduğu yerleşim yerlerinde kapanan sandıklarda Clinton’ın ön plana çıktığı görülüyor. Önde gelen araştırma firmalarının raporlarında Clinton’ın kazanma olasılığı yüzde 70 ile 90 arasında değerlendiriliyor. Anket sonuçlarında ise Clinton’ın birkaç puan ile yarışı önde götürdüğüne şahit olmuştuk. ABD’de seçim sistemi hangi eyaletlerde kimin üstün geldiğini baz alıyor. Bu nedenle kritik eyaletleri kimin kazandığı piyasaların ilgi odağında olacak. Önemli eyaletler arasında ise Ohio, Florida, Kuzey Carolina, Virginia ve Pennsylvania yer almakta. Trump’ın özellikle Florida’da fazla oy alması, Clinton’ın Ohio, Michigan ve Pennsylvania’da üstünlük kurması gerekliliğini gündeme getirebilir. Bu sebeple bahsi geçen eyaletlerde oy durumunun netleşmesi piyasadaki volatiliteyi etkileyecektir. Clinton’ın seçimi önde tamamlaması dolar endeksinde yeni bir ralliyi başlatabilir. Endekste önce 98.00 ardından da 98.50 seviyelerinin testi gündeme gelebilir. Clinton’ın liderliği piyasalardaki risk iştahını artıracaktır. Trump’ın seçilmesi durumunda ise piyasalarda yeniden güvenli limanlara yakınlaşma görülebilir.

Sanayi Üretimi Eylül’de Daraldı
TÜİK’in bugün açıkladığı rakamlara göre mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Ağustos ayına göre yüzde 3.8 azalırken, geçen yılın Eylül ayına göre ise yüzde 3.1 daralma gösterdi. Sektörel bazda baktığımızda, madencilik ve taş ocakçılığı sektörü yüzde 2.3 artarken, imalat sanayi sektörü yüzde 3.7 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü yüzde 1.2 azaldı. Dayanıklı tüketim malı imalatı, ana sanayi grupları sınıflamasına göre yüzde 14.2 ile en yüksek azalışın olduğu kalem olarak öne çıkıyor.
Açıklanan sanayi üretimi rakamını değerlendiren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, bu görünümde özellikle ihracat pazarlarında yaşanan gelişmelerin belirleyici olduğunu söylerken, bu durumun iç pazardaki sınırlayıcı gelişmelerle birleşerek sanayi üretimini bir miktar aşağı çektiğini ifade etti. Döviz kurundaki dalgalanma, komşu ülkelerdeki güvenlik endişelerinin ticaret kanallarını daraltması ve ülke içindeki siyasi yansımaların tüketim ve yatırım harcamalarının ertelenmesine neden olduğunu söyleyen Özlü, üçüncü çeyrekteki bu yavaşlamaya karşın hükümetin uyguladığı ekonomik politikalarla son çeyrekte sanayi üretiminin sıçrama yapacağını savundu.

Uyarı: Bu bölümde yer alan yatırım ile ilgili bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamına girmemektedir. Bu bölümde yer alan yorumlar ve tavsiyeler, yorumda bulunan kişilerin şahsi görüşlerine dayanmaktadır. Bu nedenle sadece bu bölümde yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmemelidir.

trive-sifir-komisyon-compact
Parasının değerini bilene asla durmak yok Sıfır komisyon fırsatı ile hisse alım-satımı Trive’da!