Bu bilgiler arşiv niteliğindedir.

BİST06.099.png

Piyasalarda Öne Çıkanlar

Merkez’den rezerv hamlesi
TCMB bugün aldığı karar ile zorunlu karşılık oranları ve rezerv opsiyon katsayılarında değişikliğe gitti. Yapılan değişiklik ile TL zorunlu karşılık oranlarının tüm vade dilimlerinde 50 baz puan indirim, rezerv opsiyon mekanizması kapsamında döviz imkanın ikinci, üçüncü ve dördüncü dilimleri ile altın imkanının ilk üç diliminde katsayıların 0.1 puan artırım yapıldığı açıklandı. Rezerv opsiyonu kullanımının aynı seviyede kalması halinde, söz konusu değişikliklerin finansal sisteme yaklaşık 1.2 milyar TL ve 670 milyon dolar ilave likidite sağlaması planlanıyor.

Son 6 PPK toplantısında faiz indirimine gidilmesine rağmen kredi faizlerinde beklenen düşüşün görülmemesi sebebiyle TCMB, geçen ay 50 baz puan indirime gittiği zorunlu karşılıklarda bu ay da aynı miktarda indirime gitti. Zorunlu karşılık oranının düşürülmesi, zorunlu olarak ayrılan TL’nin bir kısmının kullanılabilir rezerv haline dönüştürerek bankaların kredi tabanın artmasına imkan verecek. Uygulama kaynak maliyetlerindeki düşürücü etki sebebiyle bankacılık sektörü için olumlu, bankaların maliyetlerdeki bu düşüşü kredi faizlerine yansıtması halinde ise piyasa için olumlu bir gelişme olarak düşünülebilir.  Ayrıca rezerv opsiyon katsayılarındaki değişikliğin TL likiditesini artırıcı ve dengeleyeceği bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz.

TCMB’nin yaptığı değişiklikler ihracat tarafında da memnuniyet ile karşılandı. Türkiye İhracatçılar Birliği Başkanı Mehmet Büyükekşi, zorunlu karşılık oranlarındaki indirimin piyasalarda ciddi likidite artışı sağlayacağını, bu artışın da kredi maliyetlerinde düşüşe yol açacağını belirtti. Bankaların uyguladığı ticari kredi faizlerinde oluşabilecek düşüşün ihracatçıların daha düşük maliyetli krediye ulaşımlarına iman vereceğini söyleyen Büyükekşi, böylelikle TCMB’nin almış olduğu bu kararın yatırımlarda artış ve paralelinde ihracata olumlu etki yapacağını ifade etti. 

Uyarı: Bu bölümde yer alan yatırım ile ilgili bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamına girmemektedir. Bu bölümde yer alan yorumlar ve tavsiyeler, yorumda bulunan kişilerin şahsi görüşlerine dayanmaktadır. Bu nedenle sadece bu bölümde yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmemelidir.

trive-sifir-komisyon-compact
Parasının değerini bilene asla durmak yok Sıfır komisyon fırsatı ile hisse alım-satımı Trive’da!