Bu bilgiler arşiv niteliğindedir.

DXY06.12.png

Piyasalarda Bugün Ne Oldu ?

Yeni haftaya ABD cephesinden sakin bir başlangıç yaptık. Genel olarak uluslararası piyasaların gözü bu hafta Avrupa’dan açıklanacak olan verilerde olacak. Gün içerisinde bölge ekonomisine dair büyüme rakamlarını takip ettik. 3. çeyrek büyümesi yüzde 0.3 artış göstererek beklentileri karşılarken yıllık bazda yüzde 1.7’lik ivme beklentileri aştı. Verilerin ardından gözler Avrupa Merkez Bankası’nın vereceği faiz oranı kararına çevrildi. Bankanın oranlarda herhangi bir değişime gitmesi beklenmiyor. Fakat kararın ardından gerçekleştirilecek olan basın toplantısında piyasa hareketliliği yükselebilir. Özellikle bankanın önümüzdeki yıl planlarına dair birçok gelişme piyasaların merak ettiği konuların başında geliyor. Geçtiğimiz dönemlerde tahvil alım programını kademeli olarak sonlandırılacağı spekülasyonlarının gündeme geldiğini biliyoruz. Tahvil alım süresinin uzatılabileceği ise gündemde yer alan bir diğer gelişme.

Bugün ‘2017 yılında Para ve Kur Politikası’ konulu toplantıda sunum yapan TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, fiyat istikrarına odaklı para politikası duruşunun korunduğunu ve gelecek dönemde de para politikası kararlarının enflasyon görünümüne bağlı olacağını söyledi. Çetinkaya, enflasyon hedefinin hükümetle varılan mutabakatla uyumlu olarak orta vadede yüzde 5 olarak korunduğunu ve 2017 yılında yüzde 6.5’e geriledikten 2018’de yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanmasını beklediklerini ifade etti. Yakın dönemde döviz kurunda yaşanan yükselişin ise 2017 yılının 1. çeyreğinden itibaren enflasyon üzerinde etkili olacağını söyleyen Çetinkaya, bu etkinin büyüklüğünün ve zamanlamasının birçok faktöre bağlı olarak şekilleneceğini belirtti.

Hükümetin son dönemde başlattığı TL kullanımını özendirici kampanyaya da destek veren Banka Başkanı, yerel paranın iktisadi faaliyette ana değişim aracı olmasının önemli olduğunu ve bu yöndeki yaklaşımı desteklediklerini söyledi. Başkan, sadeleşme süreci ile hedeflenen kazanımların büyük ölçüde elde edildiğini ve PPK’nın önümüzdeki dönemde süreci değerlendirerek sadeleşmeyi tamamlayacağını duyurdu. 

Uyarı: Bu bölümde yer alan yatırım ile ilgili bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamına girmemektedir. Bu bölümde yer alan yorumlar ve tavsiyeler, yorumda bulunan kişilerin şahsi görüşlerine dayanmaktadır. Bu nedenle sadece bu bölümde yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmemelidir.

trive-sifir-komisyon-compact
Parasının değerini bilene asla durmak yok Sıfır komisyon fırsatı ile hisse alım-satımı Trive’da!