Bu bilgiler arşiv niteliğindedir.

DXY04.088.png

Piyasalarda Bugün Ne Oldu ?

İngiltere MB’ndan ilave tedbirler
Günün en önemli gelişmesi İngiltere MB para politikası kararıydı. Avrupa Birliği referandumu sonrası Brexit’in etkilerini görmek için beklemeyi tercih eden Banka, bu ayki toplantıda para politikasında değişime gitme kararı kaldı. Banka, politika faizinde 25 baz puan ile 7 yıl sonra ilk kez indirime gitti. Karar oybirliği ile alındı. Piyasalar adına sürpriz olan gelişmenin ise parasal genişleme programındaki 60 milyar sterlinlik artış olduğunu söyleyebiliriz. Bu karar ise faiz kararının aksine, oy çokluğu ile alındı. Banka ayrıca 18 ay boyunca 10 milyar sterline kadar şirket tahvili satın alacağını açıkladı ve tüm teşvikleri daha da genişletmek için alan olduğunu ifade etti. Karar sonrası sterlin tüm para birimlerine karşı değer kaybederken, sterlin/dolar paritesi 1.3110 seviyesine kadar geriledi.

İngiltere MB Başkanı Mark Carney toplantı sonrası yaptığı açıklamada, ekonominin belirsizlik sürecine girdiğini, gerekirse faiz oranlarının daha da indirilebileceğini belirtti. Carney, alınan kararların Brexit etkilerini tamamen telafi etmeyeceğini fakat erken hareket etmenin belirsizliği azaltırken, güveni artırabileceğini ifade etti. Sterlindeki değer kaybının gelecek 3 yılda enflasyon rakamlarını kayda değer oranda artırabileceğini, düşük faiz oranlarının ise ekonomideki etkisinin hemen hissedilebileceğini söyleyen Carney, Banka’nın parasal ve finansal istikrarın başarılması için gerekli olabilecek her türlü tedbiri almaya hazır olduğunu bildirdi. Carney, hükümetin de ekonominin toparlanması adına geniş kapsamlı bir verimlilik planı ortaya koyması gerektiğini, hane halkı ve şirketlerin 2008-2012 dönemindeki gibi bir kredi sıkışıklığı ile karşı karşıya kalmaması gerektiğini belirtti. Banka, 2016 yılı büyüme tahminini yüzde 2’de tutarken, 2017 ve 2018 yılı tahminlerini sırasıyla yüzde 0.8 ve yüzde 1.8’e çekti.

Politika kararlarını değerlendiren İngiltere’nin yeni Maliye Bakanı Philip Hammond ise, İngiltere MB’nın faiz indirimini memnuniyetle karşıladığını, hükümet ve merkez bankasının ekonomiyi desteklemek için ihtiyaç duyulan araçlara sahip olduğunu belirtti. 

Uyarı: Bu bölümde yer alan yatırım ile ilgili bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamına girmemektedir. Bu bölümde yer alan yorumlar ve tavsiyeler, yorumda bulunan kişilerin şahsi görüşlerine dayanmaktadır. Bu nedenle sadece bu bölümde yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmemelidir.

trive-sifir-komisyon-compact
Parasının değerini bilene asla durmak yok Sıfır komisyon fırsatı ile hisse alım-satımı Trive’da!