Bu bilgiler arşiv niteliğindedir.

DXY30.12.png

Piyasalarda Bugün Ne Oldu ?

ABD ve Rusya Arasındaki Kriz Derinleşiyor
2016 yılını tamamlamaya hazırlandığımız şu günlerde, belki de yılın en flaş gelişmesini takip ediyoruz. Dünyanın iki süper gücü Rusya ve ABD arasındaki ilişkiler kopma noktasına geldi. ABD’nin hala başkanı konumunda bulunan Obama ve yönetimi, Rusya’yı 2016 başkanlık seçimlerinin sonuçlarını etkilemeye çalışmakla suçluyor. Hatta yetkililer, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in özellikle Demokratları hedef alarak seçimleri etkileme çabasını şahsen yönettiklerini savunuyor.

Dün akşam ABD, 35 Rus diplomat için sınır dışı edilme kararı verdiğini açıkladı. Ayrıca Maryland ve New York’taki diplomatik temsilcilikler istihbarat amacıyla kullanıldıkları iddiasıyla kapatıldı. Washington ve San Francisco’da bulunan 35 Rus diplomatın önümüzdeki 72 saatte ülkeden ayrılmasının gerektiği duyuruldu. ABD Başkanı Obama yaptığı yazılı açıklamada, alınan kararın Rusya’nın uluslararası normları ihlal ederek ABD çıkarlarına zarar veren çabalarına gerekli ve yeterli bir cevap olduğunu söyledi ve tüm ABD’lilerin Rusya’nın hareketlerinden dolayı alarmda olmaları konusunda uyardı.

Rusya’nın ise karşılık olarak nasıl bir hamle yapacağı şimdilik bilinmiyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Putin’e 35 ABD’li diplomatı sınır dışı etme önerisinde bulunduğunu söyledi. Kremlin Basın Sözcüsü Dmitry Peskov, iki ülke ilişkilerini tahrip edecek böyle bir kararın yakında görevinden ayrılacak Beyaz Saray yönetimi tarafından alınmasının şaşkınlık oluşturduğunu ve bu kararı uluslararası hukuk açısından gayrimeşru gördüklerini ifade etti. Devlet Başkanı Vladimir Putin ise, ABD’nin dostça olmayan yeni adımlarının provokasyon ve ikili ilişkilere daha fazla zarar vermeye yönelik olduğunu söyledi. Putin ABD’ye yanıt verme hakkını saklı tuttuklarını belirtirken, ABD’nin kararına verecekleri yanıtı Donald Trump yönetiminin izleyeceği politikaya göre şekillendireceklerini duyurdu.

20 Ocak’ta Obama’dan görevi devralacak Trump ise CIA ve istihbarat kuruluşlarından Rusya’nın siber saldırıların arkasında olduğuna dair iddiaları reddetmiş ve istihbarat liderleriyle yakında buluşacağını açıklamıştı. Seçim öncesinde Rusya ile güvenlik, terör ve diğer alanlarda işbirliği yapabileceğini söyleyen Trump’ın, Obama tarafından alınan önlemleri geri çekip çekmeyeceği şu an için belirsizliğini koruyor. Net olan tek şey ise, Obama’nın İsrail, İran ve Rusya sorunlarından oluşan dış ilişkiler paketini 20 gün sonra Trump’a hediye edecek olması. 

Uyarı: Bu bölümde yer alan yatırım ile ilgili bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamına girmemektedir. Bu bölümde yer alan yorumlar ve tavsiyeler, yorumda bulunan kişilerin şahsi görüşlerine dayanmaktadır. Bu nedenle sadece bu bölümde yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmemelidir.

trive-sifir-komisyon-compact
Parasının değerini bilene asla durmak yok Sıfır komisyon fırsatı ile hisse alım-satımı Trive’da!