Bu bilgiler arşiv niteliğindedir.

DXY.30.01.png

Piyasalarda Öne Çıkanlar

FITCH Kararı ve Olası Etkileri
FITCH’in Türkiye’nin notunu yatırım yapılabilir seviye olan BBB-‘den BB+’ya indirmesiyle Türkiye yatırım yapılabilir seviyesinde bulunan son notunu da kaybetti. Fitch’in raporunda Türkiye’de yaşanan terör olayları ve politik belirsizliklerin turizme ve tüketici güvenine negatif yansımalarından bahsediliyor. 2016’nın 3. Çeyreğinde küçülen ekonomide 4. çeyrekte bir miktar iyileşme beklense de iç talebin düşük olması sebebiyle iyileşmenin yeterli olmadığına yer verilmiş. Kurdaki oynaklığa karşı ise TCMB’nin sıkılaştırma adımlarının yeterli olmadığı ifade ediliyor. Fitch kararının ise en büyük etkisi bankalara olacak. Bankaların risk katsayısının artmasının yanında, sermaye yeterlilik rasyolarının düşmesiyle bankalar daha fazla sermaye ihtiyacı içerisinde olacaklar.
TCMB Sıkılaştırmaya Devam Ediyor
Merkez bankası bugün de 1 hafta vadeli repo ihalesi açmayarak bankaları yüzde 9.25 ile gecelik borçlanma faizinden ve yüzde 11 ile geç likidite penceresinden fonlamaya devam ediyor. TCMB ayrıca kurdaki oynaklığı düzenlemek ve TL çıkışlarını önlemek amacıyla başlattığı swap ihalelerinde ise bugün yüzde 11’den depo ihalesi açarken dolar faizini yüzde 0.75’te tuttu.

ABD Başkanı Trump’a Tepkiler Büyüyor
ABD başkanı Trump’ın 7 müslüman ülkeden vatandaşların ABD’ye girişini yasaklayan emri imzalamasına karşı tepkiler büyüyor. Trump’a 16 eyaletin başsavcısından, emri kınayan ortak bir bildiri yayınlandı. Kınamada yer alan eyaletlerden bazılarında seçimlerde Trump’ın kazandığı eyaletler olması dikkat çekiciydi. Küresel anlamda da liderlerden gelen eleştirilerin yanında, kınamayan liderlere de kendi ülkelerinden tepki geliyor. Bunu yanı sıra Meksika ile ABD sınırına yapılması planlanan duvar sonrasında Meksika Devlet Başkanı Nieto, ABD’ye gitmeyeceğini açıklamasının ardından ABD’den yeni bir diplomatik davet aldı. Demokrat yöneticilerin yaptığı davete Meksika tarafından henüz cevap gelmedi.

ABD Enflasyon Verisi
ABD’de tüketici fiyatlarının 2016 sonunda yüzde 2’lik hedefe varmasıyla gözler FED’in enflasyon ölçümü için tercih ettiği kişisel tüketim giderleri endeksine (PCE) çevrildi. PCE verisine göre ABD’de 2016’da enflasyon beklentilere paralel olarak yüzde 1.7 artış gösterdi.

Uyarı: Bu bölümde yer alan yatırım ile ilgili bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamına girmemektedir. Bu bölümde yer alan yorumlar ve tavsiyeler, yorumda bulunan kişilerin şahsi görüşlerine dayanmaktadır. Bu nedenle sadece bu bölümde yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmemelidir.

trive-sifir-komisyon-compact
Parasının değerini bilene asla durmak yok Sıfır komisyon fırsatı ile hisse alım-satımı Trive’da!