Bu bilgiler arşiv niteliğindedir.

DXY03.066.png

Piyasalarda Bugün Ne Oldu ?

Tarım dışı beklentilerin çok altında
Haziran ayı FOMC toplantısı öncesi açıklanan son tarım dışı istihdam rakamı, Haziran ayı ihtimallerini de ortadan kaldıran tarım dışı istihdam olarak kayıtlara geçti. Piyasa beklentilerinin 164 bin kişi olduğu veri beklentilerin çok altında 38 bin kişi olarak açıklandı. ABD’de yılın ilk 4 ayında yaşanan rekor işten çıkarma rakamlarına ülke içerisindeki grevler ve enerji sektöründeki daralma da eklenince 2010 Eylül’den bu yana görülen en düşük tarım dışı istihdam verisi karşımıza çıktı. Ortalama saatlik kazançlar beklentilerle paralel olarak yüzde 0.2 artış kaydederken, işsizlik oranı 2007 yılının sonundan bu yana ilk defa yüzde 4.7’ye geriledi. Açıklanan istihdam verileri sonrası piyasalarda Haziran ayı faiz artırım olasılığı yüzde 20’den yüzde 3.8’e gerilemesi en dikkat çekici gelişme olarak karşımıza çıkıyor.

Yurt içinde Mayıs ayı enflasyon açıklandı
Yurt içinde Mayıs ayı enflasyon rakamları açıklandı. Türkiye’de tüketici fiyatları Mayıs ayında aylık bazda yüzde 0.58 artış kaydetti. Piyasa beklentileri ise yüzde 0.78 artması yönündeydi. Yıllık bazda ise artış, yüzde 6.90’lık piyasa beklentilerinin altında yüzde 6.58 olarak kaydedildi. Verinin detayların baktığımızda aylık bazda en yüksek artış, yüzde 8.04 ile giyim ve ayakkabı grubunda görüldü. Mayıs ayındaki en yüksek gerileme ise gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 1.64’lük düşüş yaşandı. Çekirdek enflasyona baktığımızda ise yüzde 9.41’den yüzde 8.77’ye gerilediğini görüyoruz. Verilerin beklentilere göre iyi gelmesi ve özellikle çekirdek enflasyonda yaşanan gerileme piyasalarda, Haziran ayındaki PPK toplantısında sadeleştirme adımlarının devam edeceği, üst banttan 25-50 baz puanlık faiz indirim beklentisi yarattı.

Uyarı: Bu bölümde yer alan yatırım ile ilgili bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamına girmemektedir. Bu bölümde yer alan yorumlar ve tavsiyeler, yorumda bulunan kişilerin şahsi görüşlerine dayanmaktadır. Bu nedenle sadece bu bölümde yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmemelidir.

trive-sifir-komisyon-compact
Parasının değerini bilene asla durmak yok Sıfır komisyon fırsatı ile hisse alım-satımı Trive’da!