Bu bilgiler arşiv niteliğindedir.

BİST10003052016.png

Piyasalarda Bugün Ne Oldu ?

Gündemdekiler
TMCB'nin son toplantısında gelen faiz indirimi ile birlikte yapılan açıklamalar önümüzdeki dönem indirimlerinin gelme ihtimallerini artırıyor. Açıklamalarda özetle enflasyon seyri ve küresel piyasalardaki görünüm izin verdikçe faiz indirimlerine devam edileceği ifade edilmeye çalışılmıştı. Geçtiğimiz dönemlerde ise merkezin gıda enflasyonu ile başının dertte olduğunu biliyoruz. Bugün açıklanan veride gıda ve alkolsüz içeceklerde bir önceki aya kıyasla yüzde 1.48’lik bir gerileme olduğunu görüyoruz. Gün içerisinde açıklanan enflasyon verileri ise TCMB’nin alabileceği indirim kararları destekler nitelikte. Son toplantıda da gıda enflasyonunu önleyecek çalışmaların yapılacağı konusunda Çetinkaya’nın açıklamaları mevcut.

Yıllık olarak yüzde 6.57 ile beklentilerden az artan tüketici fiyat endeksinde aylık bazda artış yüzde 0.78 olarak yayınlandı. Aylık olarak en yüksek artış giyim ve ayakkabı yüzde 12.60 ile gerçekleşti. Yıllık bazda şampiyon ise yüzde 12.84 ile alkollü içecekler ve tütün grubu olarak gözüküyor. Son iki dönemdir enflasyonda yaşanan düşüşte baz etkisini de gözardı etmemek gerekiyor. Gıda fiyatlarındaki gerileme ile birlikte sınırlı artış gösteren TÜFE rakamlarında baz etkisinin görüleceği son ayı geride bıraktık. Özellikle çekirdek rakamlarda artışın sınırlı kalması TCMB’nin elini daha da rahatlatacaktır.

Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart ise gün içerisinde faiz artırımına dair açıklamalarda bulundu. Haziran ayı ihtimallerini değerlendiren Lockhart artış ihtimallerinin hala masada olduğunu belirtti. Yıl içerisinde iki faiz artırımının olası olduğunu ifade eden Lockhart piyasaların Haziran ayı ihtimallerini hafife aldığını da sözlerine ekledi. Nisan ayı FOMC toplantısının ardından değer kaybı hızlanan dolarda görünüm Fed üyelerinden gelecek açıklamalar ile değişebilir. Üyelerin Haziran ayı ihtimallerini canlı tutmaları dolar endeksini yeniden hayata döndürebilir.

Endekslerde son durum
Dolar endeksinde yaşanan değer kaybı daha da derinleşiyor. 92.00 seviyelerinin de altına gerileyen endekste düşüş 91.70 seviyesinden destek buldu. Hareketliliğin 92.50’nin üzerine çıkması halinde yükseliş ivmesinin korunabileceğini söyleyebiliriz. Bu hareketin hedefi olarakta 93.50 belirlenebilir. Yaşanan sert düşüşün toparlanması da bir o kadar hızlı olabilir. Küresel piyasalardaki satış dalgası Dax’ta hareketlilipği 10 bin seviyelerinin altına kadar getirdi. 10 bin seviyesi hareketlilikte belirleyici rol oynayacak. Endeksin yeniden bu seviyenin üzerine çıkması dahilinde 10 bin 120 seviyesi eski önemini koruyacaktır. Geri çekilmelerde ise endekste 9 bin 800 gapini kapatmak isteyebilir. BİST100’de de yüzde 3.3 değer kaybederken 80 bin ve 79 bin 500 seviyeleri önemli destekler olarak karşımıza çıkıyor.
 

Uyarı: Bu bölümde yer alan yatırım ile ilgili bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamına girmemektedir. Bu bölümde yer alan yorumlar ve tavsiyeler, yorumda bulunan kişilerin şahsi görüşlerine dayanmaktadır. Bu nedenle sadece bu bölümde yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmemelidir.

trive-sifir-komisyon-compact
Parasının değerini bilene asla durmak yok Sıfır komisyon fırsatı ile hisse alım-satımı Trive’da!