Bu bilgiler arşiv niteliğindedir.

DXY.03.02.png

Piyasalarda Öne Çıkanlar

Türkiye’de Enflasyon Rakamları Açıklandı
Enflasyon değerlendirmesi Yurtiçinde enflasyon yükselişini sürdürüyor. Kur etkisi ve gıda fiyatlarındaki artışın etkisi Ocak ayında baz etkisi iyimserliğini ortadan kaldırdı. Yeni düzenleme ile hesaplanan TÜFE rakamı aylık bazda yüzde 2.46 artış gösterdi ve yıllık bazda manşet enflasyon yüzde 9.22 olarak açıklandı. Üretici fiyat endeksi de aynı zamanda 3.98’lik artış kaydetti. Yıllık bazda rakam yüzde 13.69. Yani böylelikle kur etkisini artık makroekonomik dinamiklerde daha fazla hissetmeye başladık. İthal girdilerin maliyetleri artırdığı, enerji fiyatlamaların geçtiğimiz dönemlerde güçlü kaldığı bu zorlu süreçte hem üretici maliyetleri artıyor, hem de soğuk kış şartlarının etkisi işlenmemiş gıda fiyatlarındaki yükselişini tırmandırıyor. Önümüzdeki dönemde ise, baz etkisiyle birlikte özellikle Mart ve Nisan aylarında daha yüksek rakamlar hatta çift haneli enflasyon seviyeleri görmemiz olası duruyor. Alt kalemlere baktığımız zamanda gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 6.37 ile aylık en yüksek artışı kaydetti. Yıllık en fazla artış ise, zamlar ile birlikte yükseliş kaydeden alkollü içecekler ve tütün grubu. Aylık bazda en çok düşüş gösteren ise, giyim ve ayakkabı kalemi oldu. Bu kalemde görülen düşüş iç talebin zayıfladığını gösterir nitelikte. Enflasyonda yukarı yönlü riskler artarken, yüksek kur etkisi içeride verileri bozmaya devam ediyor.

ABD Tarım Dışı İstihdam Verisi
ABD’de Ocak ayında tarım dışı istihdama 227 bin kişi katıldı. Katılı oranının yüzde 62.9’a çıkmasıyla işsizlik oranı da beklentileri üstünde yüzde 4.8 olarak gerçekleşti. Ortalama saatlik kazançlarda yaşanan artıştaki yavaşlama ise veri setinde dikkat çekiyor. Kazançlar hem beklentilerin hem de bir önceki ayın alında yüzde 0.1 olarak açıklandı. FED Başkanı Yellen dahil bir çok FED üyesi halihazırda sıkılaşan istihdam piyasasında ekonominin aşırı ısınmasının sinyali olarak takip ediyor. Raporda tarım dışı istihdama katılım oldukça güçlü gelirken kazançlardaki yavaşlama henüz enflasyonist bir etki yaratacak ve FED’i daha hızlı bir sıkılaştırma yoluna sokacak görünümde değil.

Uyarı: Bu bölümde yer alan yatırım ile ilgili bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamına girmemektedir. Bu bölümde yer alan yorumlar ve tavsiyeler, yorumda bulunan kişilerin şahsi görüşlerine dayanmaktadır. Bu nedenle sadece bu bölümde yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmemelidir.

trive-sifir-komisyon-compact
Parasının değerini bilene asla durmak yok Sıfır komisyon fırsatı ile hisse alım-satımı Trive’da!