Bu bilgiler arşiv niteliğindedir.

DXYDaily270505.png

Piyasalarda Bugün Ne Oldu ?

Gözler Fed Başkanı Yellen’da
Şahin tonda açıklanan son FOMC tutanakları sonrası Fed Başkanı Janet Yellen, bugün TSİ 20:15’te Harvard Üniversitesi’nde konuşma gerçekleştirecek. Tutanaklar öncesi yüzde 3 seviyelerinde olan Haziran ayı faiz artış ihtimali, tutanaklar sonrası yüzde 30 seviyelerine yükselmişti. Bugün ise Başkan Yellen’dan faiz artışına dair ipuçları takip edeceğiz. Hem tutanaklarda hem de Fed Başkanları’nın konuşmalarında, politikadaki sıkılaştırmanın verilere bağlı olacağı belirtilmişti. Tutanaklar sonrası 10 günlük ABD ekonomisi performansını incelediğimizde, konut sektöründe toparlanmanın hızlandığı, dayanıklı mal siparişlerinin beklentilerin çok üzerinde arttığı fakat üretim tarafında istenilen performansın hala yakalanamadığını görüyoruz. Bugün açıklanan öncü rakamlara göre ise 1. çeyrekte yüzde 0.8’lik büyüme ve yüzde 1.9’luk reel tüketici harcamalarını takip ettik. Başkan Janet Yellen’ın bugünkü konuşmasında para politikasına değinmesi durumunda piyasalarda sert fiyat hareketlilikleri görebiliriz.
 
Turist sayısında rekor gerileme
Yurt içinde bugün Nisan ayı yabancı turist girişi takip edildi. Ülke içinde yaşanan terör olayları ve Rusya ile yaşanan gerilim sebebiyle Türkiye’yi ziyaret eden yabancı sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 28.07 azaldı. Kültür Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre turizmde yaşanan kayıplar son 17 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Yaz döneminde de azalması beklenen turizm gelirlerinin son dönemde iyileşme eğilimde olan cari açık üzerinde negatif etkisi olacağını söyleyebiliriz. Özellikle emtia fiyatlarındaki gerileme ve zayıflayan iç tüketim ile 2016 yılı Mart ayında yıllık yüzde 26 azalarak 3.68 milyar dolar olan cari açık, önümüzdeki dönemde petrol fiyatlarındaki toparlanmaya ek olarak turizm gelirlerindeki azalış ile tekrardan yükselme eğilimine girebilir.

Uyarı: Bu bölümde yer alan yatırım ile ilgili bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamına girmemektedir. Bu bölümde yer alan yorumlar ve tavsiyeler, yorumda bulunan kişilerin şahsi görüşlerine dayanmaktadır. Bu nedenle sadece bu bölümde yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmemelidir.

trive-sifir-komisyon-compact
Parasının değerini bilene asla durmak yok Sıfır komisyon fırsatı ile hisse alım-satımı Trive’da!