Bu bilgiler arşiv niteliğindedir.

DXY25.088.png

Piyasalarda Bugün Ne Oldu ?

Fed Başkanı Yellen’ın vereceği faiz mesajı bekleniyor
Piyasalar yarın Fed Başkanı Janet Yellen’ın Jackson Hole sempozyumunda yapacağı konuşmaya odaklanmış durumda. Son döneme baktığımızda bazı Fed üyelerinin faiz artırım zamanlaması konusunda şahin açıklamalar yaptığını görüyoruz.  Bugün açıklamalarda bulunan Kansas City Fed Başkanı Esther George, işgücü piyasasındaki gelişmeler ve enflasyonun mevcut durumu göz önüne alındığında faiz artırım zamanının geldiğini söyledi. George, ekonominin şu an için yüksek faize ihtiyaç duymadığını fakat normalleşme adımlarının kademeli bir şekilde devam etmesi gerektiğini belirtti. Kasım ayındaki başkanlık seçimlerinin Fed politikasını etkilemeyeceğini ifade eden Fed üyesi, ücretlerdeki artışın kişilerin harcanabilir gelir seviyesini yükselteceğini, reel ücretlerdeki artışın sürmesi halinde ise hedeflenen enflasyon oranına ulaşılabileceğini belirtti.

Yakın zamanda açıklamalarda bulunan New York Fed Başkanı William Dudley ise ABD ekonomisinin iyi durumda olduğunu ve yılın ikinci yarısında büyümenin hızlanacağı öngörüsünde bulunarak, faizleri artırım zamanının yaklaştığını, Eylül ayındaki toplantıda da bu artırımın yapılabileceğini ifade etmişti. Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer 2016 yılı içerisinde bir faiz artırımı olabileceğini yatırımlardaki sürpriz gerilemenin önümüzdeki çeyreklerde toparlanarak büyümeye destek vereceğini ve enflasyonda da hedefe yaklaşıldığını açıklamıştı.

Birçok Fed üyesinin 2016 yılı içerisinde faiz artırımına kesin gözü ile bakması, Fed Başkanı Yellen konuşmasına yönelik beklentileri de değiştirdi. Yellen’ın ABD ekonomik görünümüne dair olumlu mesajlar vermesi beklenirken, faiz artırımı konusunda net bir zaman vurgusu yapması doların uluslararası piyasalarda değer kazanmasını sağlayabilir.

Mehmet Şimşek’ten genel değerlendirme
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek son dönemdeki gelişmeleri değerlendirdiği konuşmasında, ABD ve Rusya ile ilişkilerin tekrardan normalleştiğini, AB-Türkiye ilişkilerinin ise onarım aşamasında olduğunu belirtti. Ekonomik görünüme de değinen Şimşek, mali disiplinin ekonomiyi desteklemek adına alan açtığını ve Türkiye’nin borçlanma dinamiklerinin ise olumlu olduğunu açıkladı. Şimşek ayrıca, Türkiye’nin tüm olumsuz gelişmelere rağmen yüzde 3.5-4 büyüme oranına ulaşabileceğini ancak yüzde 5’lik orta vadeli enflasyon hedefinin yakalanılmasının şu için zor olduğunu belirtti. 

Uyarı: Bu bölümde yer alan yatırım ile ilgili bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamına girmemektedir. Bu bölümde yer alan yorumlar ve tavsiyeler, yorumda bulunan kişilerin şahsi görüşlerine dayanmaktadır. Bu nedenle sadece bu bölümde yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmemelidir.

trive-sifir-komisyon-compact
Parasının değerini bilene asla durmak yok Sıfır komisyon fırsatı ile hisse alım-satımı Trive’da!