Bu bilgiler arşiv niteliğindedir.

DXYH4_25042016.png

Piyasalarda Bugün Ne Oldu ?

Veri akışının sakin geçtiği gün içerisinde açıklanan rakamlarda, Almanya İfo İş ortamı endeksi 106.6 ile beklentilerin hafif altında açıklandı. Türkiye’den takip edilen verilerde ise, kapasite kullanım oranı ve imalat güveni takip edildi. Kapasite kullanım oranı önceki döneme göre hafif artış göstererek, yüzde 75.3 olarak açıklandı. Ancak bu haftanın asıl gündemi, Nisan ayı FOMC toplantısı. FED’in alacağı aksiyon hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülke para birimlerinin performansını oldukça etkileyecek. Nisan ayında FED’den faiz artırımı konusunda herhangi bir aksiyon beklenmiyor. Ancak sözlü yönlendirmeler ve özellikle Haziran ayına dair beklentiler, piyasanın odak noktaları arasında. Haziran ayı eğer gündeme getirilirse bu Dolar lehine gelişmelerin yaşanmasına neden olabilir. Mart ayı toplantısında FED, faiz medyanını düşürmüş, bu yıl içerisinde atılacak faiz artırımı adımlarını dörtten ikiye çekmişti. Piyasalar ise şuan için en azından iki faiz artırımını şahince bulabilir. Eğer böyle bir sinyali FED, Nisan ayı toplantısında verirse, gündem çok farklı bir boyuta dönüşebilir ve Dolar yeniden küllerinden doğabilir. Ancak önemli soru işaretlerinden bir tanesi şu. FED, yeniden hızlı bir şekilde güçlenecek Dolar’ı ister mi ? Görününen kadarıyla ‘’hayır’’ bu nedenle verilecek mesajların üstü kapalı bir metin şeklinde olacağı açık. Diğer bahsedilecek önemli gelişme ise, Çin. Çin’in ekonomik görünümüne dair endişeler yavaş yavaş azalıyor. Ancak FED son toplantıda çok da iyimser değildi. Bakalım bu konuda biraz daha iyimser bir tablo ortaya çıkacak mı ?

FED’in alacağı aksiyonların temelini oluşturacak bir diğer önemli gelişme ise, enflasyon beklentileri. FED’in enflasyonu toparlayabileceğini dair inanç artıyor. Özellikle yükselen petrol fiyatları ve 5 yıllık breakevenlara baktığımızda 1.60’dan 1.8’e yükseldiğini görebiliyoruz. Bu durum da FED’e güven verebilecek önemli bir diğer ayrıntı. Unutmayalım ki, FED faiz artırımı konusunda asıl şartın enflasyona dair iyimser tablonun olduğunu her toplantıda dile getiriyor.

Bu önemli gelişmelerin hepsi büyük bir resim olarak FED tarafından değerlendirilmeye alınacaktır. Bu nedenle küresel risklerin tam olarak silinmediği bu ortamda, FED’den nasıl bir aksiyon alınacak. Dolar’ın kaderini belirleyecek gelişme bu hafta için bu gelişme olacak.

Endekslerin durumuna baktığımızda ise, bugün hafif satıcılı bir görünüm ortadaydı. Özellikle DAX, S&P ve DOWJNS, FED’den gelecek mesajlara odaklanmış durumda. Çünkü özellikle S&P ve DOW’daki günlük grafiklerde görülen uyumsuzluk bir düzeltmenin kapısını aralayabilir. ABD 10 yıllık getirilerinin yüzde 1.9’a yükseldiğini de görmekteyiz. Bu FED’in bu hafta bir aksiyon almasını gösterebilecek bir ipucu olabilir. Kısa vadede endekslerde kritik bölgeler, S&P’de 2080, DOW’da 17900 kırılmalar satışları hızlandırabilir. DOW’da 17500-17000, S&P’da 2040-2000 düzeltmeleri görebiliriz. DAX’a baktığımızda ise, DAX’da 10500’den satışlar geliyor. Önemli aralık 10100-10000  bölgesi kırılmalar satışları hızlandırabilir. 

Uyarı: Bu bölümde yer alan yatırım ile ilgili bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamına girmemektedir. Bu bölümde yer alan yorumlar ve tavsiyeler, yorumda bulunan kişilerin şahsi görüşlerine dayanmaktadır. Bu nedenle sadece bu bölümde yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmemelidir.

trive-sifir-komisyon-compact
Parasının değerini bilene asla durmak yok Sıfır komisyon fırsatı ile hisse alım-satımı Trive’da!