Bu bilgiler arşiv niteliğindedir.

DXY_24.11.png

Piyasalarda Bugün Ne Oldu ?

TCMB’den Sürpriz Hamle
Sonucu merakla beklenen PPK toplantısında TCMB, sürpriz olarak nitelendirilebilecek bir karar ile politika faizini 50, faiz koridorunun üst bandını ise 25 baz puan artırma kararı aldı. Böylelikle politika faizi yüzde 7.5’ten yüzde 8’e, koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizi yüzde 8.25’ten yüzde 8.5’e yükselirken, koridorun alt bandı olan gecelik borç alma faizi yüzde 7.25’te sabit bırakılmış oldu. Banka ayrıca, yabancı para zorunlu karşılık oranlarının tüm vade dilimlerinde 50 baz puan indirildiğini açıkladı. Söz konusu değişikliğin finansal sisteme yaklaşık 1.5 milyar dolar ilave likidite sağlaması bekleniyor. Son bir hamle ise ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredileri için geldi. 31 Aralık 2016 tarihine kadar vadesi dolacak olan reeskont kredilerin vadesi 31 Mart 2017’ye kadar uzatılırken, kredi geri ödemelerinin TL olarak da yapılabilmesine ve TCMB’nin döviz alış kurunun kullanılmasına olanak tanındığı açıklandı.
Karar metnine bakacak olursak, AB ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerinde olumlu katkı yapmayı sürdürdüğü, alınan teşvik ve tedbirlerin etkisiyle son çeyrekten itibaren iktisadi faaliyetlerin toparlanacağı bildirildi. Toplam talepteki yavaşlamanın enflasyondaki düşüşü desteklediği fakat döviz kuru hareketlerinin enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü risk oluşturmaya devam ettiği belirtildi. Açıklamada, kurulun söz konusu gelişmelerin beklentiler ve fiyatlama davranışları üzerindeki olumsuz etkiyi sınırlamak amacıyla parasal sıkılaştırmaya karar verdiği ve yeni gelişmelere paralel olarak geleceğe dönük politika duruşunun değişebileceği bildirildi.

Avrupa Parlamentosu Müzakerelerin Geçici Olarak Dondurulmasını Tavsiye Etti
TCMB’nin faiz kararı sonrası dolar/tl kuru 3.3700’ye kadar gevşerken, eş zamanlı olarak Avrupa Parlamentosunun vermiş olduğu karar ile kur tekrardan yönünü yukarı çevirdi. OHAL ilanı, İdam tartışmaları, HDP milletvekilleri ve gazetecilerin tutuklanması sebebiyle Avrupa Birliği ile gerilen ilişkiler sonrası, Avrupa Parlamentosu üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulmasına yönelik karar taslağını kabul etti. Tasarı 37’ye karşı 479 oy ile kabul edildi. Parlamentonun bu kararının hukuki olarak bağlayıcılığı bulunmazken, Avrupa Birliği liderlerine tavsiye niteliği taşıyor. AB liderlerinin Aralık ayındaki zirvesinden ise bu yönde bir karar çıkması şimdilik beklenmiyor. Hükümet kanadından ilk tepki Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik’ten geldi. Çelik, alınmış olan bu kararın Türkiye nezdinde yok hükmünde sayıldığını ve AB’nin çifte standardını bir kez daha gösterdiğini ifade etti. Yurt içinde yaşanan bombalama olayları, Suriye’de yaşanan sıcak çatışmalar ve son olarak Avrupa Parlamentosunun verdiği karar, TCMB’nin bugün yağmış olduğu faiz artırımlarının etkisini sildi diyebiliriz. Yurt içi gündemin biraz olsun normalleşmesi TL üzerindeki baskının hafiflemesini sağlayabilir.

Uyarı: Bu bölümde yer alan yatırım ile ilgili bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamına girmemektedir. Bu bölümde yer alan yorumlar ve tavsiyeler, yorumda bulunan kişilerin şahsi görüşlerine dayanmaktadır. Bu nedenle sadece bu bölümde yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmemelidir.

trive-sifir-komisyon-compact
Parasının değerini bilene asla durmak yok Sıfır komisyon fırsatı ile hisse alım-satımı Trive’da!