Bu bilgiler arşiv niteliğindedir.

DXY22.11.png

Piyasalarda Bugün Ne Oldu ?

Yurtiçinde Gündem Durulmuyor
Kurdaki yükselişe dair hükümet kanadından açıklamalar gelmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde twitter hesabından döviz kurunun diğer ekonomik göstergeler kadar önemli olduğunu ifade eden Şimşek gün içerisinde yeni açıklamalarda bulundu. Son 13 yılın en hızlı kur yükselişini yaşadığımız belirten Şimşek kurdaki yükselişin sadece TL’deki değer kaybı değil dış kaynaklardan da ileri geldiğini belirtti. Her ne kadar dolar endeksindeki yükseliş hareketi dikkat çekici düzeyde olsa da TL negatif ayrışmaya devam ediyor. Bulunduğumuz ay içerisinde Türk Lirası gelişmekte olan ülke para birimlerinden en çok değer kaybeden döviz birimi oldu. Yüzde 8.62 değer kaybeden Türk Lirasını, yüzde 7.84 ile Meksika Pesosu takip ediyor. ABD seçimlerine rağmen Meksika Pesosundan fazla değer kaybetmemiz üzerine düşünülmesi gereken başlıca konulardan.
Gün içerisinde gerçekleştirilmesi beklenen EKK toplantısı iptal edilirken yurtiçi piyasaların dikkati merkezin gerçekleştirileceği para politikası toplantısına çevrildi. Toplantı sonucunda merkezin ciddiyetini belirtecek bir hamle görülmez ise kurda büyük bir gevşeme yaşanmayabilir. Sürpriz miktarda yapılabilecek bir faiz artırımı ise kısa vadede piyasanın sakinleşmesini sağlayabilir.

OPEC Anlaşmaya Yakın
30 Kasım’daki Viyana toplantısına sayılı günler kala OPEC üyeleri üretim kotalarını belirlemek için OPEC Teknik Komitesi çerçevesinde toplandı. Resmi bir açıklama gelmese de, toplantıya katılan bir Nijerya delegesi, OPEC’in üretimin 6 ay süre ile sınırlanmasına yönelik bir anlaşmayı müzakere ettiğini ve yüksek ihtimalle uzlaşmanın sağlanacağını açıkladı. Delege Irak ve İran’ın da üretim anlaşmasının bir parçası olacağını fakat şu an için iki ülkeden kaynaklı sorunların henüz çözülemediğini belirtti. Geçen haftaki Doha görüşmelerinde İran’a günlük üretimini 3.9 milyon varilde sabitlemesi önerilmiş, İran’dan olumlu veya olumsuz herhangi bir yanıt alınamamıştı. Irak tarafında ise Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi, Irak’ın özel durumu sebebiyle OPEC’in petrol üretimini hiçbir sınırlama olmadan artırma izni vermesi gerektiğini söyledi. Görüşmeler devam ediyor. Yüksek ihtimalle artık bir karara varılacaktır. OPEC içi uzlaşmanın sağlanması halinde Rusya, Brezilya ve Azerbaycan gibi üreticilerin de kartel ile ortak hareket etmesi bekleniyor.

Uyarı: Bu bölümde yer alan yatırım ile ilgili bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamına girmemektedir. Bu bölümde yer alan yorumlar ve tavsiyeler, yorumda bulunan kişilerin şahsi görüşlerine dayanmaktadır. Bu nedenle sadece bu bölümde yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmemelidir.

trive-sifir-komisyon-compact
Parasının değerini bilene asla durmak yok Sıfır komisyon fırsatı ile hisse alım-satımı Trive’da!