Bu bilgiler arşiv niteliğindedir.

DXY210716.png

Piyasalarda Bugün Ne Oldu ?

S&P Türkiye’nin Kredi Notunu Düşürdü
Dün akşam saatlerinde beklenmedik bir gelişme yaşandı. Fitch ve Moody’s’ten Türkiye hakkında açıklamalar gelirken. Darbe girişimi sonrası hiçbir açıklama yapmayan kredi derecelendirme kuruluşu S&P tarafından Türkiye’nin BB+ olan notu BB’ye düşürüldü ve görünüm negatif olarak belirlendi. Not indirimi sonrasında Türk Lirası hızlı bir şekilde değer kaybetti ve Dolar/TL kuru tarihi yüksek seviyelerini gördü. Not indirimi hükümet tarafından tepkiye yol açarken, bunun acele verilmiş bir karar olduğu belirtildi ve indirim yapılmadan önce Türkiye’deki hiçbir yetkiliyle irtibata geçilmediğinin altı çizildi.
Standart & Poors’un not indirimi bu şekilde etkili olurken, Asıl önemli kredi notu değerlendirmesi 5 Ağustos’ta Moody’s’ten gelecek. Nedeni ise S&P, Türkiye’nin kredi notunu daha önce de yatırım yapılamaz seviyede tutuyordu ve bu notu bir basamak aşağıya çekti. Ancak diğer önemli kredi derecelendirme kuruluşları olan Moody’s ve Fitch’in değerlendirmesine göre Türkiye şu anda yatırım yapılabilir kredi notuna sahip. Bu kuruluşlardan birinin notu düşürmesi bazı kurumların mecburen Türkiye’den çıkmak zorunda bırakacak ve yabancı sermaye çıkışını artıracak. Bu durumda kur ve borsa tarafında daha sert değer kayıplarına neden olabilir.

Ülke Genelinde Üç Ay Süreyle OHAL İlan Edildi
Yurtiçinde yaşanan darbe girişimi sonrasında oldukça kritik kararlar alınmaya devam ediyor. Dün gün boyunca süren MGK toplantısı ve Bakanlar Kurulu’nun ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan kritik bir karar alarak olağanüstü hal ilan edildiğini açıkladı. Olağanüstü halin süresinin üç ay olacağı açıklanırken, bu OHAL ilanının kişilerin günlük yaşamını etkilemeyeceğini ve terörle mücadelede hızlı adımlar atılması amacıyla alındığı belirtildi.
Olağanüstü hal kararı sonrasında Dolar/TL tekrar rekor seviyelere yükselirken Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Şimşek’in piyasayı rahatlatma adına yaptığı açıklamalar kurun bu rekor seviyelerden dönmesine neden olurken, Borsa tarafında BIST-100’de kayıplar yüzde 3’ün üzerinde seyrediyor.

Avrupa Merkez Bankası Faizleri Değiştirmedi
Avrupa Merkez Bankası(AMB) beklentiler doğrultusunda faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmedi. Faiz oranının yüzde 0’da bırakan AMB, Mevduat faiz oranını yüzde -0,40 ve marjinal faiz oranını yüzde 0,25 olarak sabit tuttu.
Karar sonrasında açıklamalarda bulunana AMB Başkanı Mario Draghi; Euro bölgesinde iç talebin büyümeyi desteklediğini, ihracatın ılımlı düzeylerde olduğunu ve büyüme yönelik risklerin aşağı yönlü olduğunu belirtti. Aynı zamanda önümüzdeki aylarda enflasyonun çok düşük seviyelerde kalacağını toparlanmanın yüksek ihtimalle 2016’nın sonuna doğru geleceğini söyleyen Draghi, Brexit’in Euro Bölgesi’ndeki toparlanmanın önünde bir engel olarak durduğunu ve Brexit’in etkilerinin önümüzdeki aylarda daha iyi değerlendirileceğini söyledi. Sorunlu kredilere de değinen AMB Başkanı, sorunlu kredi sorununun düzeltilmesi gerektiğini ve mali politikaların AB kuralları çerçevesinde ekonomiye destek vermesi gerektiğinin altını çizdi.
 

Uyarı: Bu bölümde yer alan yatırım ile ilgili bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamına girmemektedir. Bu bölümde yer alan yorumlar ve tavsiyeler, yorumda bulunan kişilerin şahsi görüşlerine dayanmaktadır. Bu nedenle sadece bu bölümde yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmemelidir.

trive-sifir-komisyon-compact
Parasının değerini bilene asla durmak yok Sıfır komisyon fırsatı ile hisse alım-satımı Trive’da!