Bu bilgiler arşiv niteliğindedir.

DXY21.12.png

Piyasalarda Öne Çıkanlar

Avrupa’da Bankacılık Krizi Yeniden Gündemde

İtalya ve İspanya bankalarına yönelik sorunlar tekrardan küresel piyasaların gündemine yerleşti. Başta İtalya’nın en büyük bankalarından Monte dei Paschi di Siena olmak üzere birçok banka, sorunlu krediler sebebiyle iflasın kıyısına geldi. İtalyan hükümeti ise bankaların sorunlu yapısı sebebiyle harekete geçmeye hazırlanıyor. İtalya'da parlamentonun alt kanadı, kırılgan bankacılık sektörünü teminat altına almak için 20 milyar euroya kadar borçlanma için yetki talebine onay verdi. Hazırlanan kurtarma fonunun Monte dei Paschi di Siena'nın yanı sıra başka bankalar için de kullanılacağı ve bankacılık sisteminde likiditenin de garanti altına alınabileceği belirtiliyor. Fakat belirtilen rakamın İtalyan bankalarının bilançolarını temizlemek için yetersiz kalacağından endişe duyuluyor. Ayrıca Monte Dei Paschi'nin gün içerisinde yaptığı açıklamada nakit paraların beklenenden daha erken sonlanabileceğine dair bir uyarı yapması, bankanın hisselerinin yüzde 18’e yakın değer kaybetmesine sebep oldu.

İspanya’da ise bankaların, Avrupa Adalet Divanı kararı sonrasında mortgage müşterilerine 4 milyar euronun üzerinde ödeme yapması söz konusu olacak. Avrupa Adalet Divanı, İspanyol bankalarının konut mortgage masraf iadelerinde adil olmayan kesintiler yapmalarını imkan veren Mayıs 2013 tarihli bir İspanyol mahkemesi kararını iptal etme kararı aldı. Karar sonrası Banco Popular Espanol SA ve Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA (BBVA) dahil olmak üzere İspanyol bankaları, müşterilerinin mortgage kayıplarını telafi etmek zorunda kalacak. Yaşanan gelişme sonrası bazı bankaların hisselerinde yüzde 10’a yakın kayıp görüldü. İspanya bankalarından ziyade İtalya bankalarının, Avrupa bankacılık sektörü için bir risk unsuru olduğunu söyleyebiliriz. İtalyan bankalarında yaşanabilecek bir iflasın domino etkisi yaparak Avrupalı diğer bankalara da sıçramasından korkuluyor. 

Uyarı: Bu bölümde yer alan yatırım ile ilgili bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamına girmemektedir. Bu bölümde yer alan yorumlar ve tavsiyeler, yorumda bulunan kişilerin şahsi görüşlerine dayanmaktadır. Bu nedenle sadece bu bölümde yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmemelidir.

trive-sifir-komisyon-compact
Parasının değerini bilene asla durmak yok Sıfır komisyon fırsatı ile hisse alım-satımı Trive’da!