Bu bilgiler arşiv niteliğindedir.

DXY21.11.png

Piyasalarda Bugün Ne Oldu ?

Piyasalar Yeni Haftaya Sakin Bir Başlangıç Yaptı
Geçtiğimiz hafta piyasalara iyimser mesajlar veren Yellen, dolar endeksindeki yükselişi desteklemişti. Yeni haftanın ilk işlem gününde ise gözler Fed’in iki numaralı ismi olan Fischer’a döndü. Altyapı harcamalarının artmasını desteklediğini dile getiren Fsicher, ABD ekonomisinin iyi performans gösterdiğini ifade etti. Ekonomik hedeflere yaklaşıldığını belirten Fischer son dönemlerdeki ekonomik gelişmelerden memnun tarafta yer alıyor. Piyasalar artık 2017 yılında Fed’in ne yapacağına odaklanmış durumda. Faiz artırım beklentilerini değiştirebilecek her açıklama ise doların küresel piyasalardaki değerini değiştirmeye yeterli olacaktır.
Aynı zamanda Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin akşam saatlerinde açıklamalarda bulunması bekleniyor. Geçtiğimiz haftaki konuşmasında sürpriz açıklamalardan uzak duran Draghi’nin para politikasına dair söylemleri volatiliteyi artırabilir. Piyasalar şuan Avrupa Merkez Bankası’nın ekonomik şartların iyileştiğinden emin olana dek tahvil alımlarına devam etmesini bekliyor. Tahvil alım programı parametrelerinde herhangi bir değişim gündeme gelebileceği beklentisi önümüzdeki dönemlerde euro üzerindeki hareketliliği artırabilir.

Ekonomi Koordinasyon Kurulu Bir Kez Daha Toplanacak
TL’deki rekor değer kayıpları sonrası Cuma günü Binali Yıldırım başkanlığında toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu yarın bir kez daha toplanacak. Cuma günkü toplantı sonrası yapılan açıklamalar piyasa beklentilerini karşılamaktan uzak kalmıştı. Açıklamada, piyasalardaki hareketliliğin küresel kaynaklı olduğu ve bunun ülkeye olan etkisini sınırlamak için TCMB’nin fiyat istikrarı konusunda gerekli tedbirleri alacağı belirtilmiş, ayrıca reformlara ve reel sektörün güçlü bir şekilde desteklenmeye devam edileceği mesajı verilmişti. Yarınki toplantı ise oldukça önemli çünkü Perşembe günü Kasım ayı PPK toplantısı gerçekleştirilecek. TCMB’nin atacağı adıma dair piyasalarda belirsizlik var. Ekonomi Koordinasyon Kurulu sonrası yapılacak açıklamalar TCMB’nin yol haritası konusunda piyasalara ipucu verebilir.

Yıl Sonu TÜFE Beklentisi Yüzde 7.8
71 katılımcı ile gerçekleştirilen Kasım ayı TCMB Beklenti Anketi bugün açıklandı. Bir önceki anket döneminde yüzde 7.81 olan yıl sonu enflasyon beklentisi 7.8’e geriledi. Yıl sonu dolar/tl kuru beklentisi 3.1203’ten 3.3369’a yükselirken, cari yıl sonu büyüme beklentisi yüzde 3.2’den yüzde 2.9 seviyesine geriledi. Cari işlemler dengesi yıl sonu beklentisi ise bir önceki anket döneminde 33.7 milyar dolar iken bu anket döneminde 34.0 milyar dolar seviyesine yükseldi. 

Uyarı: Bu bölümde yer alan yatırım ile ilgili bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamına girmemektedir. Bu bölümde yer alan yorumlar ve tavsiyeler, yorumda bulunan kişilerin şahsi görüşlerine dayanmaktadır. Bu nedenle sadece bu bölümde yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmemelidir.

trive-sifir-komisyon-compact
Parasının değerini bilene asla durmak yok Sıfır komisyon fırsatı ile hisse alım-satımı Trive’da!