Bu bilgiler arşiv niteliğindedir.

DXY20.12.png

Piyasalarda Bugün Ne Oldu ?

TCMB yılın son toplantısını pas geçti
Fed’in faiz kararının ardından faizlerde yukarı yönlü hamle yapması beklenen TCMB, Aralık ayı toplantısında faiz oranlarını sabit tutma kararı aldı. Böylelikle 2016 yılını politika faizini yüzde 8’de, faiz koridorunun üst bandını yüzde 8.50’de, faiz koridorunun alt bandını ise yüzde 7.25’te tamamlamış olduk. Özet metine bakacak olursak, iktisadi faaliyetin yılın üçüncü çeyreğinde ivme kaybettikten sonra son çeyrekte kısmi bir toparlanma sergilediği vurgulanmış. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendiriyor. Döviz kuru hareketleri ve petrol fiyatlarındaki yükselişin enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü risk unsuru olduğu yinelenirken, toplam talepteki daralmanın bu etkileri sınırladığı ifade edilmiş. Kurul, önümüzdeki dönemde para politikası kararlarının enflasyon görünümüne bağlı olacağını ve açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceğini belirtti. 

TCMB’nin beklemeyi tercih etmesi ile sadeleşme sürecinin tamamlanması önümüzdeki yıla bırakılmış oldu. Son aylarda kur tarafında yaşanan sert yükselişlerin gecikmeli etkileri ve vergi artırımları, 2017 yılı enflasyon görünümü için yukarı yönlü risk unsuru olarak öne çıkıyor.  Ayrıca enerji fiyatlarındaki düşürücü etki, petrol fiyatlarının yükselmesi ile önümüzdeki dönemde sınırlanacaktır. Bu gelişmeler göz önüne alındığında, 2016 yılında enflasyon hedeflenen seviyelerine yakın seyretse de 2017 yılında bozulan görünüm ile birlikte faizlerde artırım yönünden kararlar görebiliriz.

BoJ’dan yeni hamle yok
Japonya Merkez Bankası 2016’nın son toplantısında faiz oranlarında ya da varlık programında değişikliğe gitmedi. BoJ ekonomik görünüm ile ilgili değerlendirmesinde ihracatta ölçülü iyileşmenin devam ettiğini ancak enflasyondaki zayıflığının ve buna bağlı risklerin devam ettiğini belirtti. Trump zaferi sonrası yen’de yaşanan zayıflık Banka üzerindeki baskıyı hafifletti. USDJPY ise geçtiğimiz hafta Fed kararıyla beraber 118.70 ile son 10 ayın zirvesini görmüştü. Boj kararı sonrasında yeniden tırmanan kur 118.00 seviyesinin üstünde fiyatlanıyor. 

Uyarı: Bu bölümde yer alan yatırım ile ilgili bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamına girmemektedir. Bu bölümde yer alan yorumlar ve tavsiyeler, yorumda bulunan kişilerin şahsi görüşlerine dayanmaktadır. Bu nedenle sadece bu bölümde yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmemelidir.

trive-sifir-komisyon-compact
Parasının değerini bilene asla durmak yok Sıfır komisyon fırsatı ile hisse alım-satımı Trive’da!