Bu bilgiler arşiv niteliğindedir.

DXY02.11.png

Piyasalarda Bugün Ne Oldu ?

FOMC Toplantısı Bekleniyor
Seçimlerle ilgili gelişmelerin ardından gözler yeniden ABD cephesinden açıklanacak faiz oranı kararına çevrildi. 1 Kasım’da bir araya gelen komite üyeleri bu akşam toplantı sonucunu açıklayacaklar. Faiz oranı kararında herhangi bir değişim beklemiyoruz. Fakat toplantı metninde görülebilecek değişimlerin piyasaların ilgisini çekecektir. Geçtiğimiz toplantı metnin de istihdam piyasalarına yapılan yorumlar iyimserdi. Aynı metinde enflasyon beklentilerinin düşük kaldığına değinilmişti. Kasım ayı toplantı metninde ise istihdam ve büyümeye dair yapılan yorumlarda güncelleme yapılmayabilir. Fakat enflasyondaki beklentilerindeki kıpırdanma üyelerin söylemlerini değiştirebilir. Son toplantıda yakın vadeli risklerin dengelendiğine değinen üyelerinse bu söylemlerini değiştirmeleri için herhangi bir sebep bulunmuyor.
Toplantı öncesinde ise ABD cephesinden açıklanan ADP tarım dışı istihdamında 147K ile beklentilerin altında kalındı.  Önceki dönem datasında gelen yukarı yönlü revize dikkat çekici düzeyde. Veri aynı zamanda Şubat 2014 ayından bu yana gerçekleşen en düşük istihdam artışına işaret ediyor.

Başbakan’dan Bankacılık Sektörüne Çağrı
Başbakan Binali Yıldırım dün Türkiye Bankalar Birliği heyeti ile Çankaya köşkünde toplantı gerçekleştirdi. Yıldırım bankacılık sektörüne; üretimi, yatırımı, ihracatı, istihdamı kısaca kalkınmayı desteklemek amacıyla KOBİ ve esnaf başta olmak üzere müşterilere finansman imkanlarına ulaşmalarında yardımcı olmalarını, reel sektöre yakın durmalarını, teminatlandırma, kredi verme ve ekonomik faaliyeti destekleme konusunda daha çok çaba sarf etmeleri mesajını verdi. Başbakan, yüzde 3-4 düzeyindeki büyüme hızını yeterli bulmadıklarını, büyüme hızını yeniden yüzde 5 düzeyine çıkarmak için bankacıları desteğe çağırdı.
Dünkü toplantının ardından bankacılık sektöründe faiz indirim furyası devam ediyor. İş bankası, Vakıfbank, Akbank, TEB ve Yapı Kredi’nin ardından bugün, Garanti Bankası, Şekerbank, Finansbank ve HSBC de konut, tüketici ve taşıt kredileri faizlerinde indirime gitti.

IMF’nin Türkiye Büyüme Beklentisinde Değişim Yok
IMF ‘Orta, Doğu ve Güneydoğu Avrupa için Bölgesel Ekonomik Görünüm’ raporu yayınlandı. Rapora göre Türkiye’nin bu yılki büyüme oranı yüzde 3.3, 2017 yılı için ise yüzde 3.0 olacağı öngörülüyor. Kurumun son yayımladığı rapordaki Türkiye büyüme tahminlerinin değişmediğini görüyoruz. Raporda, TCMB’nin hedefin üzerindeki enflasyon oranına rağmen faizleri düşürdüğünü fakat önümüzdeki dönemde parasal şartlarda ciddi bir değişiklik yaşanmasını beklemediklerini duyurdu.
IMF 2016 yılındaki yavaş büyümenin kredi yavaşlaması, reel efektif kur değerlenmesi ve tüketici, yatırımcı güveninin zayıflamasının yansıması olduğunu, 2017 yılında ise azalan reel sektör güveninin yatırımlar üzerinde daha da baskı yaratacağını öngördü. Kurum ayrıca, TL’deki değer kaybı ve parasal gevşemenin devam edecek etkilerine bağlı olarak enflasyonist baskının yüksek kalmasını beklediklerini açıkladı.

Uyarı: Bu bölümde yer alan yatırım ile ilgili bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamına girmemektedir. Bu bölümde yer alan yorumlar ve tavsiyeler, yorumda bulunan kişilerin şahsi görüşlerine dayanmaktadır. Bu nedenle sadece bu bölümde yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmemelidir.

trive-sifir-komisyon-compact
Parasının değerini bilene asla durmak yok Sıfır komisyon fırsatı ile hisse alım-satımı Trive’da!