Bu bilgiler arşiv niteliğindedir.

DXY1908.png

Piyasalarda Öne Çıkanlar

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek Önemli Açıklamalarda Bulundu
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bugün TRT’ye yapmış olduğu açıklamalarda gündem ve Türkiye ekonomisine dair değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye’nin attığı adımları terörün finansmanını bitirmek üzere yapılan hamleler olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirten Şimşek, FETÖ ile bağlantısı olmayan şirketlerin rahat olması gerektiğini söyledi. Ayrıca bu şirketlere yönelik operasyonlarda bankalarla birlikte çalışıldığını dile getirdi.
Yabancı sermayeyi çekme konusunda yeni adımlar atılacağını belirten başbakan yardımcısı, Türkiye’nin yurtdışındaki algısının iyileşmekte olduğunu ve Türkiye’nin batıdan kopmayacağını belirtti. Önümüzdeki dönemde tasarruf fazlalığı olan Asya pasifik ülkelerine gideceğiz açıklamasında bulunan Şimşek, buradaki sermayenin Türkiye’ye gelmesi konusunda görüşmeler gerçekleştirileceğini söyledi.

Açıklamalarının devamında Mehmet Şimşek, TCMB’nin döviz rezervini artırması gerektiğinin altını çizdi ve uygulanan politikaların devam edeceğinin sinyalini verdi. Öte yandan kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin aceleci davrandığını yineleyen başbakan yardımcısı, Türkiye ile görüşülse idi durumun farklı olacağını ve not indirimine gidilmeyeceğini belirtti. Ayrıca değişen koşullar ile birlikte Türkiye’nin hedeflenen 2016 büyüme rakamı olan yüzde 4,5’i yakalayamayacağının altını çizdi.

Fitch’in Türkiye Kararı Bekleniyor
Üç önemli kredi derecelendirme kuruluşundan bir tanesi olan Fitch, yılbaşında açıkladığı takvime göre bugün Türkiye’nin kredi notu değerlendirmesini yapacak. 15 Temmuz sonrasındaki sürece baktığımızda Türkiye ekonomisinin sağlam temeller üzerine kurulmuş bir ekonomi olduğunun görülmüş olması ve son zamanlarda yaşanan şoklara rağmen sağlam bir ekonomik direnç gösterilmesi Fitch’in not indirimi yönünde karar almayacağı beklentisini güçlendiriyor. Bekleme yönünde karar çıkması durumunda ise kredi derecelendirme kuruluşu bundan sonraki süreçte hükümetin vermiş olduğu ekonomik reformlar konusunda adım atıp atmayacağını gözlemleyecektir.

Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu değiştirmeyeceği beklentisinde olsak da, takip edilmesi gereken diğer önemli gösterge şu anda durağan olarak belirlenen Türkiye görünümünün negatife çekilme olasılığı. Herhangi bir not indirimi olmasa da görünümün negatife çevrilmesi durumunda da Türk Lirası’nda değer kayıpları görülebilir.

Uyarı: Bu bölümde yer alan yatırım ile ilgili bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamına girmemektedir. Bu bölümde yer alan yorumlar ve tavsiyeler, yorumda bulunan kişilerin şahsi görüşlerine dayanmaktadır. Bu nedenle sadece bu bölümde yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmemelidir.

trive-sifir-komisyon-compact
Parasının değerini bilene asla durmak yok Sıfır komisyon fırsatı ile hisse alım-satımı Trive’da!