Bu bilgiler arşiv niteliğindedir.

DXYDaily_19052016.png

Piyasalar Öne Çıkanlar

FED’den beklenen hareket geldi. Nisan ayı FOMC toplantısında daha ne kadar güvercin kalabilir diye düşünülen FED, tutanaklarda gerekli açıklamayı piyasalara sundu. Haziran ayının ‘’canlı’’ yani, faiz artırabilecek bir ay olduğunu ifade FED üyeleri, tutanaklarda bu ifadenin yeniden arkasında dururken, küresel risklerin şuan için gündemde bir miktar azaldığını ifade ettiler. Bu durum dolar’ı yeniden şahlandırdı. Gün içerisinde de bu durumun etkilerini gördük. Gelişmekte olan tüm ülke para birimlerine karşı üstünlüğünü artıran Dolar, akşam saatlerinde de gelişmiş ülke para birimlerine(G10) kendini yeniden hatırlattı. Faiz artırımı ihtimalleri ise, FED vadelilerde yüzde 18’lerden 34’lere doğru bir seyir izledi.

Ekonomide iyileşme görülmesi durumunda faiz artırımı ihtimallerinin gündemde olduğunu ifade eden FED üyeleri, bu durumun sinyallerini üyeler eşliğinde piyasaya sunmaya başlamışlardı. Özellikle üyeler arasında Williams ve Lochart bu yıl içerisinde 2-3 faiz artırımı beklentilerini piyasaya enjekte etmeye çalıştılar. Beklentileri önceden piyasaya sunan FED üyeleri, tutanaklardaki etkileri biraz olsun azaltarak piyasa dengelerini yeniden sağladı ve gerekli görevi başarıyla yerine getirdiler.

Dolar kurunda ise, 3.00’a doğru hızlı bir seyir söz konusu oldu. 2.9800 seviyesinin üzerinde kalmamız ise, teknik olarak yukarı potansiyelin devam edebileceğinin sinyalini verebilir. Yarın Dolar/TL adına daha hareketli saatler yaşayacağız. Siyasi çalkalantılar etkisiyle üzerinde baskıyı iyice hisseden TL için yarın MKYK toplantısı sonrası yeni Başbakan adayının açıklanacağını biliyoruz. Adayın piyasalar tarafından nasıl karşılanacağı önemli olacaktır. Diğer yandan siyasi liderlerden yeniden Merkez Bankası’na faiz indir çağrıları gelmeye başladı. Bunların etkisi TCMB’nin bağımsızlığını sorgulatan unsurlar arasında yer alıyor. Bu doğrultuda kur yeniden ivmesini yukarı yönlü hareketlendirme potansiyeline sahip duruyor. Eğer yeni aday piyasalardan tarafından olumlu karşılanırsa, TL üzerindeki stres bir miktar azalabilir. Ancak spekülasyonların devam edebileceğini düşünüyoruz. Kısa vadede 2.9800 ve 2.9500 seviyeleri belirleyici olacağa benziyor. Ayrıca Türkiye 2 yıllıkların yeniden yukarı gittiğini görüyoruz ve BİST 100 kanadında satışlar devam ediyor. 76.400 test edildi. TL üzerindeki stres ve kur kanadındaki oynaklık borsa tarafında da ağırlığını artırmaya devam edecektir. 

Uyarı: Bu bölümde yer alan yatırım ile ilgili bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamına girmemektedir. Bu bölümde yer alan yorumlar ve tavsiyeler, yorumda bulunan kişilerin şahsi görüşlerine dayanmaktadır. Bu nedenle sadece bu bölümde yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmemelidir.

trive-sifir-komisyon-compact
Parasının değerini bilene asla durmak yok Sıfır komisyon fırsatı ile hisse alım-satımı Trive’da!