Bu bilgiler arşiv niteliğindedir.

DXY180716.png

Piyasalarda Bugün Ne Oldu ?

Başarısız Darbe Girişimi Türk Lirasını Vurdu
Yurtiçi piyasalarda darbe girişiminin etkisi görülmeye devam ediliyor. Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde piyasalara sert şekilde yansıyan gelişmeler özellikle TL’de derin değer kayıplarına yol açtı. Kur 3.05 seviyesine kadar yükselişini gerçekleştirirken piyasalarda gerginliğin henüz bittiğini söyleyemeyiz. Sabah saatlerinde Mehmet Şimşek’in yaptığı açıklamalar biraz olsun piyasayı rahatlatsa da gün içerisinde suların durulmaması kurdaki yükseliş hareketini tetikler nitelikteydi. Şimşek genel anlamıyla Merkez Bankası’nın piyasayı desteklemek adına elinden geleni yapacağını ifade ederken likidite ve fiyat oluşumu konusunda dikkatli olacaklarını sözlerine ekledi. Şimşek’in sakinleştirdiği görünüme rağmen piyasalar oluşan risk ortamını fiyatlamaya devam ediyor. Bundan sonraki süreçte yaşanacak her gerginlik piyasalarda yeniden sert rüzgarların esmesini sağlayacaktır. Yaşananların ardından açıklamalarda bulunan Morgan Stanley, Türkiye’nin yılın ikinci yarısında büyüme, cari işlemler ve bütçesinde kötüleşmenin görülebileceğini ifade ederken, birçok kurumun da kur beklentilerinde yukarı yönlü revize geldiğini fark ediyoruz.  BIST100’de ise son zamanların en sert düşüşü yaşanırken kayıplar yüzde 8’in üzerinde seyrediyor. BIST Bankacılık endeksinde de kayıplar yüzde 10’u aşmış durumda. Baskının bir süre daha devam edebileceği endekste 75 bin bir sonraki durağımız olarak gözüküyor.
Faiz indirimlerinde kararlı gözüken Merkez Bankası’nın ise rotasının değişmesi piyasalar açısından şaşırtıcı olmayacak . Oluşabilecek şoklara karşı daha dirençli kalmak isteyecek olan merkezin koridorda değişime kısa süreli de olsa ara vermesi gerekebilir.

İngiltere Merkez Bankası’ndan Faiz Yorumu
Geçtiğimiz hafta faiz oranlarında beklentilerin aksine değişime gitmeyen İngiltere Merkez Bankası, konu hakkında açıklamada bulundu. İngiltere Merkez Bankası Komite Üyesi Martin Weale Financial Times’a yapmış olduğu açıklamalarda; Piyasaları hayal kırıklığına uğratmamak için faiz indirimine gidilemeyeceğini ifade etti. Aynı zamanda Weale, Ağustos ayına dikkatleri çekerken, paniğe gerek olmadığını dile getirerek, güçlü kanıtlar görülmesi dahilinde değişikliğe gidileceğinin altını çizdi.

Uyarı: Bu bölümde yer alan yatırım ile ilgili bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamına girmemektedir. Bu bölümde yer alan yorumlar ve tavsiyeler, yorumda bulunan kişilerin şahsi görüşlerine dayanmaktadır. Bu nedenle sadece bu bölümde yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmemelidir.

trive-sifir-komisyon-compact
Parasının değerini bilene asla durmak yok Sıfır komisyon fırsatı ile hisse alım-satımı Trive’da!