Bu bilgiler arşiv niteliğindedir.

DXY16.11.png

Piyasalarda Bugün Ne Oldu ?

Aralık İhtimalleri Neredeyse %100
Dolar endeksi piyasaları domine etmeye devam ediyor. Endekste Nisan 2003’ten bu yana en yüksek seviyesine ulaşıldı. Bu seyri destekleyen görünüm ise Fed’in faiz artırım ihtimallerinin yükselmesi. Piyasalar Aralık ayında gelebilecek bir artırıma artık kesin gözüyle bakıyor. Londra’da söz alan St. Louis Fed Başkanı Bullard’da Aralık ayında faiz artırılması gerektiği görüşüne katılanlar arasında. Aynı zamanda yeni başkan Trump’ın gerçekleştirmesi beklenen altyapı yatırımlarına da değinen Bullard, gelişmelerin 2018 yılından itibaren büyümeye katkı sağlayacağını dile getirdi.
Yarın açıklamalarda bulunması beklenen Fed Başkanı Yellen’nın da son gelişmeler hakkındaki yorumları önemli olacak. Eğer Yellen para politikasına değinir ve 2017 yılı görünümüne dair açıklamalarda bulunursa piyasalardaki hareketlilik artabilir. Özellikle Trump ile birlikte gelecek ekonomik değişimlerin Fed’in planında ne tür değişiklikler getirebileceğine dair yapılabilecek açıklamalar piyasalarca önemli olacak.

Yeni Gündemimiz Başkanlık Sistemi
Dün AKP’nin MHP’ye ilettiği anayasa teklifi yavaş yavaş netleşmeye başladı. Resmi bir açıklama gelmese de iktidara yakın medya organlarında yer alan habere göre, MHP’ye gönderilen mini anayasa paketinde 29 maddenin yer aldığı ve sistemin adının ‘cumhurbaşkanlığı’ olarak kaldığı belirtildi.  Başkanlık ile cumhurbaşkanlığı karması olarak nitelendirilen sistemde bakanlar dışarıdan atanacak ve cumhurbaşkanının iki yardımcısı olacak. Yeni sisteme göre cumhurbaşkanı, Anayasa Mahkemesi ve HSYK üyelerinin yarısını atama hakkına sahip olacak ve yürütmenin alanına giren konularda kararname çıkartabilecek. Son dönemde gündemde olan idam cezası ise anayasa teklifinde bulunmuyor. İdam cezasının daha sonra tek maddelik ayrı bir metin olarak MHP’ye önerileceği belirtildi.
Bugün konu ile alakalı açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, anayasa teklifinin cumhurbaşkanlığı veya başkanlık şeklinde olmasının kendisi için bir sakıncası olmadığını ve partili başkanlık sisteminin doğru bir tercih olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanından Faiz İndirimine Devam Sinyali
Bugün katıldığı TV programında TCMB’nin politikaları hakkında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli, Türkiye’de enflasyonun yavaşlamaya devam edeceğini ve faiz indirimleri için hala alan olduğunu ifade etti. TL’nin bu dönemde en büyük kaybedenler arasında olmadığını ve vatandaşların döviz kuru tahminlerine kulak asmaması gerektiğini söyleyen Gedikli, Türkiye CDS’lerinin normal seviyelere geri döneceğini öngördü.
TCMB’nin Cumhurbaşkanı Danışmanlarının söylemlerine paralel olarak para politikasını şekillendirdiğini göz önünde bulundurursak, sadeleşme adımlarının devam edebileceği senaryoları önümüzdeki dönemde tekrar gündeme gelebilir.

Uyarı: Bu bölümde yer alan yatırım ile ilgili bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamına girmemektedir. Bu bölümde yer alan yorumlar ve tavsiyeler, yorumda bulunan kişilerin şahsi görüşlerine dayanmaktadır. Bu nedenle sadece bu bölümde yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmemelidir.

trive-sifir-komisyon-compact
Parasının değerini bilene asla durmak yok Sıfır komisyon fırsatı ile hisse alım-satımı Trive’da!