Bu bilgiler arşiv niteliğindedir.

DXY15.11.png

Piyasalarda Bugün Ne Oldu ?

ABD’de Perakende Satışlar Beklentileri Aştı
ABD’den açıklanan perakende satış rakamları Ekim ayında yüzde 0,6 olan beklentinin üzerinde yüzde 0,8 artış gerçekleştirdi. Çekirdek perakende satış rakamları ise yine beklenti olan yüzde 0,5’in üzerinde yüzde 0,8 olarak açıklandı. Öte yandan Ekim ayı perakende denetimi yüzde 0,8 ile yüzde 0,3’lük beklentiyi aşarken, yine aynı saatte açıklanan New York Empire State İmlat endeksi 1,50’ye yükseldi. Trump etkisiyle değer kazanan dolarda, ABD verilerinin iyi gelmeye devam etmesi durumunda bu yükselişin kalıcı olduğunu görebiliriz. Ancak yine de yeni başkanın söylemleri dolardaki hareketliliği artırabilecek en önemli gelişme olarak öne çıkıyor.
Ağustosta İşsizlik Yüzde 11.3’e Yükseldi
TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre, işsizlik oranı bir önceki aya göre 1.2 puan artarak Ağustos ayında yüzde 11.3’e yükseldi. Rakam bazında ise Türkiye genelinde işsiz sayısı Temmuza göre 435 bin kişi artarak 3 milyon 493 bin kişiye ulaştı. İş gücü Ağustos 2015’e göre 759 bin kişi artarak 30 milyon 967 bin kişiye, iş gücüne katılım oranı ise 0.5 puan artarak yüzde 52.6’ya yükseldi. Sektörel bazda baktığımızda ise tarım sektörünün istihdam edilenler içindeki payının 1.2 puan, sanayi sektörü payının 0.3 puan, inşaat sektörü payının ise 0.1 puan azaldığını görüyoruz. Hizmet sektörünün payı ise geçen yılın aynı ayına göre 1.6 puan artış gösterdi.

Bütçe Dengesi Ekim’de 104 Milyon TL Açık Verdi
Maliye Bakanlığı bu yılın Ekim ve Ocak-Ekim dönemi bütçe uygulama sonuçlarını açıkladı. Bakanlığın hesaplamalarına göre bütçe gelirleri Ekimde 43.4 milyar lira, bütçe giderleri ise 43.5 milyar oldu. Böylece merkezi yönetim bütçesi Ekimde 104 milyon lira açık verdi. Ocak-Ekim döneminde ise bütçe gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12.5 artarak 447.9 milyar lira, bütçe giderleri de yüzde 13.8 artarak 460 milyar liraya yükseldi. Belirtilen dönem itibariyle merkezi yönetim bütçesi 12.1 milyar lira açık vermiş oldu.
Açıklanan rakamı değerlendiren Maliye Bakanı Naci Ağbal, yılın ilk 10 ayındaki bütçe açığı yıl sonu için öngörülen 34.6 TL’lik açığın yüzde 35’ine denk geldiğini ve bütçe gerçekleşmelerinin yıl sonu tahminleri ile uyumlu olduğunu bildirdi. 

Uyarı: Bu bölümde yer alan yatırım ile ilgili bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamına girmemektedir. Bu bölümde yer alan yorumlar ve tavsiyeler, yorumda bulunan kişilerin şahsi görüşlerine dayanmaktadır. Bu nedenle sadece bu bölümde yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmemelidir.

trive-sifir-komisyon-compact
Parasının değerini bilene asla durmak yok Sıfır komisyon fırsatı ile hisse alım-satımı Trive’da!