Bu bilgiler arşiv niteliğindedir.

DXY14.077.png

Piyasalarda Bugün Ne Oldu ?

İngiltere MB’ndan ters köşe
Avrupa Birliği referandumu sonrası piyasalara ek teşvik ve faiz indirimi mesajı veren İngiltere MB Başkanı Carney, beklentileri bu dönem için karşılayamadı. Faiz oranı Temmuz ayı için yüzde 0.50’de bırakılırken, varlık alım programı 375 milyar sterlinde sabit tutuldu. Karar sonrası sterin keskin bir artış gösterdi. Bankadan yapılan açıklamada ise Ağustos ayına da atıfta bulunarak "Birçok üye Ağustos ayında para politikasında gevşeme bekliyor" ifadesine yer verildi. Ayrıca, sterlindeki zayıf seyrin kısa vadede enflasyonu artıracağı ve ihracatçılara bir miktar destek sağlayacağı fakat reel hane halkı gelirindeki büyümeyi düşüreceği ifade edildi.
İngiltere MB, 4 Ağustos’ta dönemlik enflasyon raporunda yeni büyüme ve enflasyon tahminlerini açıklayacak. Ek teşviklerin uzatılması ise Ağustos ayında yapılacak tahminlere bağlı olacak.

Yurt içinde sanayi üretimi ve cari denge açıklandı
Bugün yurt içinde Mayıs ayına ait sanayi üretimi ve cari denge takip edildi. Cari denge geçen yılın Mayıs ayına göre 1.406 milyon dolar azalarak 2.863 milyon dolar açık verdi. On iki aylık cari işlemler açığı ise toplamda 27.249 milyon dolar oldu. Açıklanan rakam sonrası değerlendirmelerde bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, cari açığın Mayıs itibariyle 27.2 milyar dolar ile 2010 Temmuz’dan bu yana en düşük düzeyine indiğini belirtti. Dış ticaret açığındaki gerilemenin cari açıkla mücadeleyi desteklediğini ifade eden Zeybekçi, küresel ticaretteki sarsıntılı sürecin küresel talepte ve Türkiye’nin dış ticaret hareketlerinde de kendisini gösterdiğini bildirdi. Zeybekçi ayrıca, ihracata dayalı üretim ve büyüme modeline geçişe öncelik verildiğini, gereksiz ve lüks tüketim malı ithalatına karşı tedbir alınarak dış ticaret ve cari açıktaki düşüş eğiliminin sürdürülmesinin hedeflendiğini belirtti.
Sanayi üretimi ise yüzde 1.0’lık piyasa beklentilerinin üzerinde yüzde 5.6’lık artış gösterdi. Veri sonrası açıklamalarda bulunan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Mayıs ayında sanayi üretiminde kaydedilen yüksek oranlı artışın yılın ikinci çeyreği için büyüme tahminlerini olumlu yönde etkileyeceğini söyledi. Bakan, Mayıs ayındaki aylık ve yıllık bazda beklentilerin üzerinde gelen verinin sanayide çarkların yine hızlı bir şekilde dönmeye başladığının en açık ve güçlü göstergesi olduğunu belirtti.

Uyarı: Bu bölümde yer alan yatırım ile ilgili bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamına girmemektedir. Bu bölümde yer alan yorumlar ve tavsiyeler, yorumda bulunan kişilerin şahsi görüşlerine dayanmaktadır. Bu nedenle sadece bu bölümde yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmemelidir.

trive-sifir-komisyon-compact
Parasının değerini bilene asla durmak yok Sıfır komisyon fırsatı ile hisse alım-satımı Trive’da!