Bu bilgiler arşiv niteliğindedir.

DXY14.12.png

Piyasalarda Öne Çıkanlar

Gözler Fed’in Vereceği Faiz Kararında

Bugün ekonomik gündemin ana başlığı Fed’in vereceği faiz kararı olacak. TSİ 22:00’da açıklanacak karar öncesinde piyasada sakin bir seyir var. Ancak karar ile birlikte piyasada volatilite üst seviyelere çıkabilir. Toplantıya yönelik beklenti ise 25 baz puanlık bir faiz artırımına gidilmesi yönünde. Fiyatlamaların içine tamamen girdiğini düşündüğümüz 25 baz puanlık artıştan ziyade takip etmemiz gereken Fed üyelerinin 2017 yılına yönelik kaç faiz artırımı bekledikleri olacak.

2017 yılına yönelik beklentilerde ise önümüze iki senaryo çıkıyor. Bunlardan ilki piyasaların rahatlamasına neden olacak olan, 2017 yılı için iki faiz artırımı öngörüsünün korunması. Bu durumda dolar tarafında bir gevşeme beklemek daha doğru olacaktır. Ayrıca karar sonrası konuşacak olan Fed Başkanı Janet Yellen’ın alışkın olduğumuz güvercin söylemlerini koruması durumunda bu gevşemenin derinleştiğini görebiliriz.

Diğer senaryo ise 2017 yılına yönelik ikiden fazla artış öngörüsünün yer alması. Son zamanlarda iyi gelen ABD verileri ve Trump’ın başkan seçilmesiyle birlikte uygulayacağını söylediği politikaların etkisi Fed’i böyle bir karar almaya itebilecek unsurlar. Ancak geçtiğimiz Aralık ayında dört faiz artırımı hedefiyle yola çıkan Fed’in, sadece bir artış ile yılı geride bırakması, bu yıl böyle bir söylemden uzak tutacaktır diye düşünüyoruz. Ancak yine de böyle bir öngörüde bulunulursa dolar tarafındaki ralli bir süre daha devam edecektir demektir. Bu durumda dolar/TL gibi gelişmekte olan ülke para birimleri başta olmak üzere dolara karşı sert değer kayıpları gelebilir.

Uyarı: Bu bölümde yer alan yatırım ile ilgili bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamına girmemektedir. Bu bölümde yer alan yorumlar ve tavsiyeler, yorumda bulunan kişilerin şahsi görüşlerine dayanmaktadır. Bu nedenle sadece bu bölümde yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmemelidir.

trive-sifir-komisyon-compact
Parasının değerini bilene asla durmak yok Sıfır komisyon fırsatı ile hisse alım-satımı Trive’da!