Bu bilgiler arşiv niteliğindedir.

DXY14.11.png

Piyasalarda Bugün Ne Oldu ?

ABD Tahvil Faizleri Yükselişine Devam Ediyor
Geçtiğimiz haftada artan enflasyon beklentilerini Trump daha da hızlandırdı ve ABD hazine tahvillerinde başlayan bu ralli, hafta başlangıcında daha da hız kazandı. 10 yıllık hazine bonoları ile enflasyon korumalı menkul kıymetler arasındaki oranı ölçen 10 yıllık breakevenler, 2016 Haziran ayından beri rallisine devam ediyor. Bu durumda enflasyon beklentilerinde görülen artış tahvil faizlerini de yukarı itiyor. Faizi yükselen hazine bonoları, Dolar’ın da gücünü artırmasına neden oluyor. İleride oluşabilecek yüksek enflasyon inancına yönelik, FED’in faizleri artırabileceğine yönelik beklentileri de artıran bu gelişme, Dolar’ı da ayrıca güçlü tutan önemli bir ayrıntı olarak piyasalara yansıyor. Bu durumda yaşanan Dolar rallisi gün itibariyle, gelişmekte olan ülke para birimlerinin de güç kaybına uğramasına neden olmakta. Dolar gün itibariyle TL’ye karşı % 1.22, Rubleye karşı % 0.96, Güney Afrika randına karşı % 0.40 primli fiyatlanıyor. Ayrıca ABD faizlerinde görülen yükseliş, yurtiçinde faizleri de yukarı çekiyor. Türkiye’de bugün gösterge faiz yeniden çift hanelere çıkarken, yüzde 10’lara kadar yükseldi.

Dolar/TL Paritesi Haftaya Yükseliş ile Başladı
Donald Trump’ın sürpriz olarak nitelendirilebilecek seçim zaferi sonrası gelişmekte olan ülke para birimleri üzerindeki baskı artıyor. Trump’ın seçim öncesi söylemlerinde dış ticaret anlamında daha korumacı bir tavır takınacağını belirtmesi mal ticaretinin yanında, gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akışının da tersine dönmesine sebebiyet vereceği düşünülüyor. TL varlıkları ise yurtiçinde yaşanan gelişmelerin etkisiyle negatif ayrışmaya devam ediyor. Muhalefet ve gazetecilere yönelik tutum ve idam tartışmalarının tekrardan gündeme gelmesi nedeniyle Avrupa Birliği üyelik görüşmeleri kopma noktasına kadar geldi. Dün AB Başkanı Schulz’un ekonomik yaptırım tehdidine aynı sertlikte hükümet tarafından karşılık gelmişti. AB Dışişleri Bakanları ise bugün Brüksel’de bir araya geldi. Bakanlar toplantıda Türkiye’de yaşanan son gelişmeleri ve üyelik müzakerelerini rafa kaldırmayı ele alacak. Fakat Avrupa’ya olan mülteci akını ve cihatçı örgütlerle mücadelede Türkiye’nin önem taşıması sebebiyle ilişkiler konusundaki kararın Aralık’tan önce alınmayacağı belirtiliyor.
Yurtiçindeki diğer önemli gelişme ise son dönemlerde tekrardan gündeme gelen anayasa değişikliği ve başkanlık sistemi. Bugün Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, kapsamlı anayasa değişikliğinin başka bir bahara kaldığını, şu an parti gündeminde başkanlık sistemine geçişi sağlayacak bir anayasanın olduğunu açıkladı. Kurtulmuş, 330 milletvekiline ulaşıldığı zaman anayasa teklifinin Meclis’e geleceğini ifade etti. 

Uyarı: Bu bölümde yer alan yatırım ile ilgili bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamına girmemektedir. Bu bölümde yer alan yorumlar ve tavsiyeler, yorumda bulunan kişilerin şahsi görüşlerine dayanmaktadır. Bu nedenle sadece bu bölümde yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmemelidir.

trive-sifir-komisyon-compact
Parasının değerini bilene asla durmak yok Sıfır komisyon fırsatı ile hisse alım-satımı Trive’da!