Bu bilgiler arşiv niteliğindedir.

DXY13.066.png

Piyasalarda Bugün Ne Oldu ?

Yurt içinde yatırım reform paketi açıklandı
Geçen hafta açıklanan yüzde 4.8’lik büyüme rakamına baktığımızda, ilk çeyrekte ülkemizin daha çok iç tüketim ve kamu harcamaları yoluyla bu rakamı yakaladığını söyleyebiliriz. Son üç PPK toplantısında TCMB tarafından faiz indirimleri yapılsa da özel sektör yatırım harcamalarının eksi bölgede kalması ise en dikkat çekici ayrıntı olarak karşımıza çıkıyor. Bugün Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli ‘Yeni Yatırım Reform Paketi’ni açıkladı. Canikli, yatırım ortamının iyileştirilmesi için yapılan çalışmanın Bakanlar Kurulu’na sunulduğunu, tasarıyla yabancı yatırımcıların da karşılaştığı konular olmak üzere kapsamlı düzenlemeler gerçekleştirileceğini söyledi. Paket içerisinde genel olarak, yatırım ortamının canlanması için vergi düzenlemeleri ve mali teşvikler yer alıyor. Ayrıca faizsiz finans sisteminin önündeki engelleri azaltacak ve AR-GE faaliyetlerini teşvik edecek çalışmalar reform paketindeki önemli konulardan.

Kredi derecelendirme kuruluşlarından olumsuz Japonya raporu
Geçen hafta kredi derecelendirme kuruluşu R&I, Japonya'nın yabancı ve yerel para cinsinden kredi notunu AA+ olarak teyit ederken kredi görünümünü ise durağandan negatife indirmişti. Bugün ise Fitch’den benzer bir değerlendirme geldi. Kurum, Japonya’nın kredi notunu AA olarak teyit ederken, durağan olan kredi notu görünümünü negatife revize etti. 2016 yılının ilk çeyreğinde yüzde 1.9’luk sürpriz bir büyüme göstermesine karşın, büyümenin daha çok hükümetin ölçüsüz olarak uyguladığı mali teşvikler ve Japon mallarına gelen deniz aşırı talepten kaynaklandığı belirtilmişti. Kredi görünümdeki aşağı revizenin sebebi olarak ise Ekim 2019 yılına ertelenen satış vergisi zammı olduğunu söyleyebiliriz. Başbakan Abe Nisan 2017’de yapılması planlanan artışı, ekonominin tekrardan resesyona girme ihtimali ve kendisi belirtmese de önümüzdeki ayda yapılacak parlamento seçimlerini düşünerek ertelediği söyleniyor. Fitch’den yaptığı açıklamada Japonya'nın kredi notlarını sınırlayan ana faktör olarak yüksek ve artmaya devam eden kamu borcunu işaret etti.

Perşembe günü ise Japonya MB Haziran ayı toplantısı yapılacak. Piyasalar para politikasında herhangi bir değişim beklemese de Japonya MB’dan yeni önlemler alarak enflasyonu yeniden yükseltme adına bir hamle bekliyor. 

Uyarı: Bu bölümde yer alan yatırım ile ilgili bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamına girmemektedir. Bu bölümde yer alan yorumlar ve tavsiyeler, yorumda bulunan kişilerin şahsi görüşlerine dayanmaktadır. Bu nedenle sadece bu bölümde yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmemelidir.

trive-sifir-komisyon-compact
Parasının değerini bilene asla durmak yok Sıfır komisyon fırsatı ile hisse alım-satımı Trive’da!