Bu bilgiler arşiv niteliğindedir.

DXY12.10.png

Piyasalarda Öne Çıkanlar

Dikkatler FOMC Tutanaklarında
Akşam saatlerinde piyasaların gözü açıklanacak olan Eylül ayı FOMC toplantısı tutanaklarında olacak.  Geçtiğimiz toplantıda karar 7’ye karşı 3 oyla alınmış ve faiz oranı sabit tutulmuştu. 2016 yılı boyunca yapılan toplantılarda kararlar genel olarak 9-1 oyla alınmıştı. Eylül toplantısında komite içerisindeki görüş ayrılıklarının artması son derece önemli bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor. Önceki toplantılardaki şahin tavrıyla dikkat çeken Esther George Eylül ayı toplantısında da oyunu artıştan yana kullanarak çizgisini bozmadı. Bu görüşe katılan diğer iki üye ise Mester, Rosengren oldu.
Fed vadelilerinde Aralık ayı faiz artırım ihtimalleri yüzde 65’in üzerinde seyrediyor. Piyasalar bankanın yıl sonunda en azından 25 baz puanlık bir artırım yapacağına inanmış durumda. Dolar endeksindeki soluksuz yükselişin mimarı da piyasada oluşan bu algı. Tutanaklarda ise bu düşüncenin tabanını doldurmaya çalışacağız. Ekonomik görünüme ait yapılan yorumlar üyelerin kişisel görüşleri bizler için önemli olacak. Özellikle güvercin tavır takınan üyelerin öne sürdüğü nedenler piyasalar için önem taşıyor olacak. Son toplantı metninde yakın vadeli risklerin dengelendiği ifade edilmişti. Risklere dair yapılan atıflarda piyasalarda Aralık ayı beklentileri şekillendirmeye devam edecektir.

TL’deki Negatif Ayrışma Devam Ediyor
Fed’in 2016 yılı içerisinde faiz artırımına gitme ihtimali küresel anlamda dolara değer kazandırırken, yurtiçi gelişmelerin etkisiyle TL’deki değer kaybı daha da derinleşiyor. Bu ay içerisinde yapılması planlanan Musul operasyonu Irak-Türkiye arasındaki ilişkileri kopma noktasına getirdi. Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Irak Başbakanı İbadi’ye yönelik ağır ithamlarının ardından Irak Başbakanı’ndan da aynı sertlikte yanıttan geldi. Irak Başbakanı Erdoğan’ı ‘ateşe benzin dökmekle’ eleştirirken, Irak topraklarının görüntülü çağrılarla değil, Irak halkının kararlılığı ile kurtulacağını vurguladı. Hükümet ise henüz Irak konusunda geri adım atmış değil. TSK bugün, sınır güvenliğinin artırılması için Türkiye-Irak sınırına yaptığı askeri sevkiyata hız verdiğini görüyoruz.
Yurtiçindeki diğer önemli gelişme ise başkanlık sistemi ve anayasa değişikliği konusuydu. MHP Genel Genel Başkanı Devlet Bahçeli dünkü grup toplantısında AKP’nin başkanlık sistemi de dahil bir anayasa hazırlığı varsa bunu Meclis’e getirmesi gerektiğini, anayasa değişiklik teklifinin Meclis’te kanunlaşmaması durumunda ise referandumda Türk milletinin vereceği her karar saygılı olacaklarını söyledi. Başbakan Binali Yıldırım ise bugün yaptığı açıklamada, Bahçeli’nin sözlerine ilişkin ‘cesaret verici’ olarak niteleyip teşekkür etti. Yıldırım, AKP olarak uzun süredir bu konu üzerinde hazırlık yaptıklarını ve gereken adımların derhal atılarak yeni anayasa çalışmasını kısa sürede Meclis’e getireceklerini ifade etti. Başbakanın açıklamaları ile birlikte TL’deki zayıflama hız kazanırken, dolar/tl paritesi 3.0970 ile tüm zamanların rekor seviyesine ulaştı. 

Uyarı: Bu bölümde yer alan yatırım ile ilgili bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamına girmemektedir. Bu bölümde yer alan yorumlar ve tavsiyeler, yorumda bulunan kişilerin şahsi görüşlerine dayanmaktadır. Bu nedenle sadece bu bölümde yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmemelidir.

trive-sifir-komisyon-compact
Parasının değerini bilene asla durmak yok Sıfır komisyon fırsatı ile hisse alım-satımı Trive’da!