Bu bilgiler arşiv niteliğindedir.

DXY01.099.png

Piyasalarda Bugün Ne Oldu ?

Piyasalar adına son derece hareketli geçeceği düşünülen Eylül ayına giriş yaptık. Bu ayın en kritik gelişmeleri merkez bankalarının vereceği para politikası kararları olacak.
 
8 Eylül’de Avrupa MB’nın para politikası kararları takip edilecek. Banka, Brexit referandumunun ardından belirsizlik artsa da Euro Bölgesi’nde ortaya çıkacak etkileri değerlendirmek için henüz erken olduğu kanaatinde.  Brexit’in yarattığı ilk şokun Euro Bölgesi ekonomisinde beklenilen negatif etkiyi yaratmadığını kısa vadede söyleyebiliriz. Etkinin sınırlı kalması, ECB’nin Eylül ayındaki toplantıda Avrupa MB’nın mevcut para politikasının etkisinin izlenilmeye devam edilmesi yönünde karar almasını sağlayabilir. Banka üyelerinin son yaptığı açıklamalara baktığımızda, negatif faiz uygulamasının etkilerinin halen gözlemekte olduklarını,  aşağı yönlü riskler artmış olsa da önümüzdeki aylara ilişkin gelecek bilgileri değerlendirmek için daha fazla zamana ihtiyaç duyduklarını görüyoruz.
 
21 Eylül’de Fed faiz oranı kararını açıklayacak. Fed üyelerinin yakın dönemde yaptığı açıklamalar ile Eylül ayı ihtimalleri tekrar canlandı. Fakat kilit nokta Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisi olacak. Verinin, yıllık ortalaması olan 220 bin üzeri gelmesi yüzde 24 seviyelerinde bulunan Eylül ayı faiz artırım ihtimallerini kuvvetlendirebilir. Fakat büyüme rakamlarının zayıf seyretmesi ve enflasyonda beklenilen ivmenin halen yakalanılamamış olması, Fed’in Eylül ayını pas geçmesine neden olabilir. Hemen hemen tüm Fed üyeleri ise 2016 yılı içerisinde bir faiz artırımı yapılması konusunda fikir birliğine varmış olsa da Kasım ayında ABD yapılacak Başkanlık seçimleri de düşünüldüğünde Fed’in Eylül ayını pas geçmesi sürpriz olmayacaktır.
 
21 Eylül’ün diğer önemli gelişmesi ise Japonya MB’nın para politikası toplantısı olacak. Ülkenin kronik düşük enflasyon ve zayıf büyüme sorunu sebebiyle Japon hükümeti ve merkez bankası koordineli bir şekilde genişleyici politikalar uygulamaya devam ediyor. Fakat, alınan genişleyici tedbirlerin piyasa beklentisini karşılamaktan uzak kalması sebebiyle dolar/yen paritesi 100’ün altına kadar gerilemişti. Ancak çok kısa vadeye baktığımızda Fed’in faiz artırım beklentilerinin kuvvetlenmesi paritenin 103 seviyesinin üzerine yerleşmesini sağladı. Banka Başkanı Kuroda her fırsatta varlık alım programlarının artırılabileceğini ve negatif faizin daha da derinleştirilebileceğini ifade ediyor. Piyasalar ise, Kuroda’nın sözlü yönlendirmelerine doymuş durumda ve Banka’nın politika seçeneklerinin sınırına ulaştığını düşünüyor. Banka bu ayki toplantıda kapsamlı bir değerlendirme yapacak ve ihtiyaç duyulması halinde ilave teşviğe gidecek. Fakat toplantı tarihine kadar dolar/yen paritesi yükselişine devam ederse Banka bekle-gör politikasına devam edebilir.
 
22 Eylül’de ise TCMB para politikası kararları açıklanacak. TCMB son 6 toplantıda faiz koridorunun üst bandında 225 baz puan indirime gitti. Sadeleşme adımları önümüzdeki dönemde de enflasyon görünümüne bağlı olacak ve enflasyon müsaade ettiği sürece küçük adımlar ile faiz indirimi devam edecek. Bu sebeple Ağustos ayı enflasyon rakamları son derece önemli olacak. Temmuz ayındaki 8.79’luk rakamın ardından bu ayki veri baz etkisinin desteğiyle de biraz daha iyi gelebilir. Fed’in Eylül ayını pas geçeceği varsayımı altında TCMB, hükümetin izlediği genişleyici politikaları desteklemek adına sadeleşme adımlarını yeniden gündemine alabilir. 

Uyarı: Bu bölümde yer alan yatırım ile ilgili bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamına girmemektedir. Bu bölümde yer alan yorumlar ve tavsiyeler, yorumda bulunan kişilerin şahsi görüşlerine dayanmaktadır. Bu nedenle sadece bu bölümde yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmemelidir.

trive-sifir-komisyon-compact
Parasının değerini bilene asla durmak yok Sıfır komisyon fırsatı ile hisse alım-satımı Trive’da!