Bu bilgiler arşiv niteliğindedir.

BİST_100_0803.png

Piyasalarda Bugün Ne Oldu ?

Gün içi gelişmeler
Sakin bir başlangıç yaptığımız yeni haftada güne Çin’den ticaret dengesi verisi ile güne uyandık. Şubat ayı ticaret performansında beklediğini yine bulamazken ihracat rakamlarında son 7 yılın en büyük düşüşü yaşandı. İhracat yüzde 25.4 düşüş gösterirken ithalat da yüzde 13.8’lik düşerek üst üste 16. ayda da gerilemiş oldu. Geçtiğimiz günlerde açıklamaların geldiği Çin tarafında büyüme beklentileri aşağı yönlü revize gelirken yüzde 7’lik hedef yüzde 6.5 – 7 aralığına çekildi. Uzun süredir yüzde 7’lik büyüme hedeflerinde ısrarcı gözüken Çin yetkilileri sonunda yelkenleri suya indirmişe benziyor.

Avrupa Bölgesi için son derece kritik bir haftanın içerisindeyiz. Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası’nın Mart ayı toplantısında aldığı kararları takip edeceğiz. Banka yetkililerinin geçmiş dönemlerde yaptığı açıklamalar göz önünde bulundurlursak ek olarak genişlemeci para politikası hamleleri gelebileceğini söyleyebiliriz. Bankanın mevduat faiz oranlarında indirime gitmesi yapılabilecek hamlelerin başında gelirken piyasa beklentileri indirimin yüzde 0.10 ile 0.20 arasında olabileceği şeklinde. Ayrıca banka ek parasal genişleme hamlesiyle piyasaları desteklemeyi sürdürebilir. Gün içerisinde Avrupa Bölgesi’nden açıklanan büyüme rakamlarında çeyreklik bazda beklentiler karşılanırken yıllık görünümde beklentiler 1 puan aşıldı. Yıllık bazda yüzde 1.6 büyüyen Avrupa ekonomisinde verilecek kararın ardından piyasaların ekonomik büyüklük anlamında nasıl bir gelişim yaşayacağı merak konusu.

Endekslerde son durum
Dolar endeksinde haftaya iyi bir başlangıç yapılamadı. Geride kalan günden itibaren geri çekilmesinin sürdüren endekste 97.00 seviyesinin de altına gelindi. Baskının devam etmesi halinde önce 96.40 ardından da 96.00 seviyesi hareketliliğe destek olmaya aday. Toparlanmalarda ise 97.00 seviyesinin üzerindeki kapanışlar hareketliliği 97.50’ye doğru götürebilir. Dax’ta erken saatlerde satıcılar piyasaya hakim olsa da gün içerisinde hareketlilik yeniden 9 bin 700 seviyesinni üzerine gelmeyi başardı. Kısa vadede yakalanılan yükseliş trendi üzerinde fiyatlanmaya devam eden endeste yükseliş hareketinin hedefi 9 bin 900 seviyesi olarak gözüküyor. Bu seviyeyi geçmekte zorlanan endekste yükselişin sürmesi hareketliliği yeniden 10 bin seviyesinin üzerine taşıyabilir. Geri çekilmelerde ise gün içerisinde düşüşün destek bulduğu 9 bin 600 seviyesi yeniden gümdemimizde olacak. Yurtiçinde ise BİST100 alıcılı devam ediyor. Yukarı yönlü seyrin devamında endekste 80 bin seviyesi hedeflenebilir.

Uyarı: Bu bölümde yer alan yatırım ile ilgili bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamına girmemektedir. Bu bölümde yer alan yorumlar ve tavsiyeler, yorumda bulunan kişilerin şahsi görüşlerine dayanmaktadır. Bu nedenle sadece bu bölümde yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmemelidir.

trive-sifir-komisyon-compact
Parasının değerini bilene asla durmak yok Sıfır komisyon fırsatı ile hisse alım-satımı Trive’da!