Bu bilgiler arşiv niteliğindedir.

BİST_3003.png

Piyasalarda Bugün Ne Oldu ?

Yellen’ın ardından piyasalar
Piyasalarca uzun süredir beklenen konuşma dün gerçekleşti. New York ekonomi kulübünde açıklamalarda bulunan Yellen Mart ayı FOMC toplantısının ardından ilk kez faiz politikasına yol haritası niteliği taşıyan bilgileri piyasayla paylaştı. Aralık ayından bu yana global risklerin arttığına ve bu risklerin hala geçerliliğini koruduğuna inanan Yellen piyasalarca yeniden güvercin olarak değerlendirildi. Düşük petrol fiyatları ve Çin ile ilgili endişelerini dile getiren Yellen enflasyondaki kıpırdanmadan emin olmadığını yeniden ifade etti. Geçtiğimiz FOMC toplantısında petroldeki düşüşün 50 dolar seviyelerinde stabil duruma gelmesinin enflasyona katkı sağlayacağından bahseden Yellen harekete geçmek için enflasyondaki yükselişin kalıcı olması gerektiğini düşünüyor. Faiz artırımı zamanlamasına herhangi bir şekilde değinmeyen Yellen diğer komite üyelerine kıyasla temkinli duruşunu sürdürmeye devam ediyor.

Gün içerisinde de Fed üyeleri açıklamalarda bulunmaya devam ediyorlar. Chicago Fed Başkanı Evans Yellen’ın açıklamalarını desteklemeye devam etti. Çin ekonomisi ve küresel belirsizliklerin piyasalardaki varlığının devam ettiğine de değinen Evans bu yıl yüzde 2 – 2.5 büyüme beklentisinin olduğunu belirtti. Enflasyon görünümünden emin olmadığını da açıkca ifade eden Evans yüzde 2’lik enflasyon hedefine doğru hareketin görülmemesi için piyasada herhangi bir neden olmadığını söyledi. ABD cephesinden gelen ADP tarım dışı istihdam rakamlarında beklentilerin hafif üzerinde 200K olarak açıklandı. Gözler şimdi Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam ve ortalama saatlik kazançlar verilerinde olacak.

Endekslerde son durum
Dolar endeksinin haftaya iyi bir başlangıç yapamdığını biliyoruz. Satıcılı bir açılış ile haftaya merhaba diyen endekste 96.00 seviyesinin üzerinde kalıcı olamamıştık. Yeniden güvercin bir tavırla piyasaların ilgi odağı olan Yellen dolardaki değer kaybını hızlandırdı. Hızlı gerileyen endekste FOMC toplantısının ardından görülen dip seviye olan 94.50 yeniden endeksteki düşüşe kuvvetli bir destek olabilir. Toparlanmadan bahsedebilmemiz içinse hareketliliğin yeniden 95.00 seviyelerinin üzerine gelmesi gerekiyor. 9 bin 800 seviyelerinden destek bulan Dax yeniden 10 bin seviyesini zorluyor. 9 bin 750 seviyesinin üzerinde kaldığımız süre boyunca endeksteki yükseliş hareketinin devam etmesini beklediğimiz Dax’ta 10 bin 120 seviyesinin üzerinde kalıcı olunması yükselişi destekleyecektir. Yellen’ın güvercin tavrıyla güne alıcılı başlayan endekste 83 bin 500 seviyesi test edilebilir. Hareketin devamında ise kuvvetli bir direnç olan 84 bin 400 seviyesi gündemimizde yer alacak.
 

Uyarı: Bu bölümde yer alan yatırım ile ilgili bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamına girmemektedir. Bu bölümde yer alan yorumlar ve tavsiyeler, yorumda bulunan kişilerin şahsi görüşlerine dayanmaktadır. Bu nedenle sadece bu bölümde yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmemelidir.

trive-sifir-komisyon-compact
Parasının değerini bilene asla durmak yok Sıfır komisyon fırsatı ile hisse alım-satımı Trive’da!