Bu bilgiler arşiv niteliğindedir.

DAX30H4030333.png

Piyasalarda Bugün Ne Oldu ?

Gün içi gelişmeler
Yeni güne yurtiçinden enflasyon verileri ile başlangıç yaptık. Şubat ayında yüzde 0.02 düşüş gösteren TÜFE’de yıllık bazda yüzde 8.78’e geriledik. 8 ay sonra ilk kez gerileyen enflasyon verisindeki gerileme düşük enerji fiyatlarının yanında gerileyen gıda fiyatlarından kaynaklanıyor. Harcama gruplarında aylık bazda en çok düşüşü yüzde 6.16 ile giyim ve ayakkabı grubu gerçekleştirirken, haberleşmede fiyatlarında yüzde 0.42’lik bir gerileme görüldü. Geçtiğimiz aylarda gıda enflasyonu etkisinden dolayı yükselişine hız katan enflasyon rakamlarında yeni yıl içerisinde çift haneli rakamlara alışmalıyız. Kur etkisi ve planlanan asgari ücret artışı enflasyondaki yükselişi destekleyecek gelişmeler arasında. Enflasyonda gerilemenin kalıcı olması içinse özellikle gıda fiyatlarındaki gerilemenin devam etmesi gerekiyor.

Avrupa’dan gün içerisinde açıklanan PMI verilerinde olumlu bir tablo çizildi. Avrupa bileşik PMI’ı 53.0 ile beklentileri aşarken hizmet PMI’ında da 53.3’lük veri göz doldurdu. Bölge ekonomisinin lokomotifi konumundaki Almanya’da da benzer bir görünüm hakimdi. Almanya’da da hizmet ve bileşik PMI’ında beklentilerin üzerinde kaydedildi. Gün içerisinde euroyu destekleyen gelişmeler arasında açıklanan perakende satışlar rakamlarıda vardı. Beklentilerden fazla artış gösteren perakende satışların ileri tarihlerde enflasyonun kıpırdanma ihtimalini artırıyor. Mart ayı toplantısında parasal genişleme sürecini gözden geçirebileceklerini ifade eden Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi ve kurmaylarının vereceği karar şuanda piyasaların odaklandığı en büyük gelişme olacak.

Endekslerde son durum
Haftaya son derece hızlı bir başlangıç yaparak yönünü yuakrıya çeviren dolar endeksinde hareketlilik ivme kaybediyor. Tarım dışı istihdam önce 98.00 seviyelerinin altında seyreden endekste gevşeme 97.50’ye kadar devam edebilir. Hareketin devamında ise 97.20 seviyesi düşüşün bir sonraki durağı olabilir. Toparlanmanın kalıcı olabilmesi için ise 98.00 seviyesinin yeniden üzerinde kalmamız gerekiyor. Dax’ta ise yakalanılan yükseliş hareketi 9 bin 700 seviyelerinde hacmini yitiriyor. 200 periyotluk ortalama seviyesinin üzerinde tutunmaya çalışan endekste her ne kadar yükseliş kanalı da yakalanmış olsa son iki günde görülen satış baskısı ağırlığını artırabilir. Geri çekilmenin devam etmesi halinde ise 9 bin 500 seviyesi destek olarak takip edilebilir.

Uyarı: Bu bölümde yer alan yatırım ile ilgili bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamına girmemektedir. Bu bölümde yer alan yorumlar ve tavsiyeler, yorumda bulunan kişilerin şahsi görüşlerine dayanmaktadır. Bu nedenle sadece bu bölümde yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmemelidir.

trive-sifir-komisyon-compact
Parasının değerini bilene asla durmak yok Sıfır komisyon fırsatı ile hisse alım-satımı Trive’da!