Bu bilgiler arşiv niteliğindedir.

FXBülten27062024.png

Forex Günlük Bülten

Bugün günlerden TCMB faiz kararı olacaktır. %50 seviyesinde olan politika faizinde herhangi bir değişiklik yapılmayarak pas geçmesini bekliyoruz. Piyasanın genel beklentisi de bu yönde bulunmaktadır. Açıklama metninde enflasyon vurgusu ve TL likidite fazlasının ilave tedbirlerle sterilize edileceği ön planda olabilir. Faiz kararı sonrası açıklanabilecek ilave makroihtiyatı tedbirler takip edilecektir. Bu noktada bankalar tarafında zorunlu karşılık (zk) hamleleri gelebilir. Fazla TL likiditesine ilişkin açıklanabilecek önlemler USDTRY paritesi üzerinde etkili olabilir. Açıklama detaylarına bağlı olarak gözler USDTRY paritesinde olacaktır.
Piyasalarda Japonya etkisi etkin olurken, Yen değer kaybı tüm varlıkları ve risk algısını negatif etkilemektedir. USDJPY paritesinin 160 seviyesini aşması, $ endeksini yukarı yönlü tetikleyerek 106 seviyesine taşımıştır. DXY hareketine bağlı olarak altın başta olmak üzere kıymetli metaller negatif performans göstermiştir. BoJ’un son toplantısında faiz artışına gitmemesi ve fx piyasasına müdahale için pek istekli olmaması piyasanın BoJ’u test etmesi için alan açmıştır. Eski normal olan 160 seviyesi artık geçerli olmazken, piyasa BoJ’u test ederek yeni normal olan seviyeyi aramaktadır. Yeni normal seviye BoJ’u müdahaleye zorlayacak yer olarak tanımlanmaktadır. BoJ mevcut durumda izlemekle yetinirken, bir sonraki BoJ toplantısı için faiz artışı beklentisi güçlenmektedir. Fakat sadece faiz artışı Yen değer kaybını durdurmak için yeterli olmayabilir. Devam eden varlık alım programının kesilmesi devreye girmediği sürece USDJPY ve EURJPY çiftlerinde yeni zirvelerin tazelenmesi şaşırtıcı olmayacaktır. Haftanın öne çıkacak varlıklarında USDJPY ve EURJPY ilk sıralarda yer almaya devam etmektedir. USDJPY paritesinde 160 – 162 bölgesinde yukarı yönlü momentumu izliyoruz. Japonya tarafında yapılan açıklamalarda bir müdahale gelebilir uyarısı etkin olurken son olarak Japonya Maliye Bakanı Suzuki açıklamalarda bulundu. Suzuki; “Döviz kurlarının istikrarlı bir şekilde hareket etmesi arzu edilen bir durumdur. Hızlı, tek taraflı hareketler istenmez. Özellikle de ekonomi üzerindeki etkisinden derin endişe duyuyoruz. Hamleleri yüksek bir aciliyet duygusuyla izliyor, hamlelerin arkasındaki faktörleri analiz ediyor ve gerekli adımları atacağız.” Vurgusu yapmıştır.

Uyarı: Bu bölümde yer alan yatırım ile ilgili bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamına girmemektedir. Bu bölümde yer alan yorumlar ve tavsiyeler, yorumda bulunan kişilerin şahsi görüşlerine dayanmaktadır. Bu nedenle sadece bu bölümde yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmemelidir.

trive-sifir-komisyon-compact
Parasının değerini bilene asla durmak yok Sıfır komisyon fırsatı ile hisse alım-satımı Trive’da!