Bu bilgiler arşiv niteliğindedir.

BİST_100_10122015.png

Piyasalarda Bugün Ne Oldu ?

Olumlu verilerin piyasaya etkisi çabuk bitti
Sabah saatlerinde açıklanan büyüme rakamı yüzde 4 ile bize sürpriz yaptı. Seçim belirsizliğin olduğu dönemde büyümede artış gösterilmesi akıllarda soru işareti yarattı. Kurdaki yükseliş ile birlikte dolar bazında küçüldüğümüz gerçeğini zaten biliyoruz. Üretim yöntemi ile hesaplanan GSYH 2015 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yıla göre yüzde 4 artış göstererek 34.93 milyar TL oldu. Dolar bazında ise durum daha farklı. Aynı dönemde 16.80 milyar dolardan 11.52 milyar dolara gerileyen bir GSYH görüyoruz ki bu oldukça ciddi bir düşüş. Sektörlere göre büyüme rakamlarına baktığımızda geçtiğimiz yıla göre tarım sektöründe sabit fiyatlarla yüzde 11.1, sanayi sektöründe yüzde 1.5, hizmet sektöründe ise yüzde 5 artış görüldü.

Eylül ayında 6 yılın ardından ilk kez fazla veren cari denge  Ekim ayında 133 milyon dolar açık verdi. Sene başından beri cari açığı destekleyen net hata noksanda 2015 yılında ikinci kez para çıkışı oldu. Böylece Ocak-Eylül döneminde 13.44 milyar dolar olan net hata noksan kalemi 11.20 milyar dolara geriledi.

Türk varlıklarından çıkış devam ediyor
Merkez Bankası’ndan açıklanan rakamlara göre yabancılar geçen hafta net 152,7 milyon dolarlık hisse senedi, 358 milyon dolarlık ise DİBS sattı. Rus uçağının düşürülmesi ile başlayan satışların devam ettiğini görüyoruz.

Endekste 71 bin görülebilir
Veriler ile 75 bin seviyesine yükselen endeks haftalık grafikteki kırdığı yükseliş trendinin üzerine atamadı ve hızlı geri çekildi. BİST 100’de 72 bin 500 desteğinin kırılması ile birlikte 71 bin seviyesi görülebilir. 74 bin 900 seviyesi geçilmedikçe yükselişler satış fırsatı olarak değerlendirilmeye devam edeceğiz.

Uyarı: Bu bölümde yer alan yatırım ile ilgili bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamına girmemektedir. Bu bölümde yer alan yorumlar ve tavsiyeler, yorumda bulunan kişilerin şahsi görüşlerine dayanmaktadır. Bu nedenle sadece bu bölümde yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmemelidir.

trive-sifir-komisyon-compact
Parasının değerini bilene asla durmak yok Sıfır komisyon fırsatı ile hisse alım-satımı Trive’da!