civa1
Parasının değerini bilene
asla durmak yok!
civa2

Trive’da VİOP ve Hisse Senedi İşlemlerinde Komisyon Yok

 

VİOP ve hisse senedi işlemlerinde yatırımcılarımıza komisyonsuz aracılık hizmeti* sunuyoruz. Üstelik 10 bin TL ve üzeri bakiyeli yatırımcılarımız için ücretsiz anlık data sağlıyoruz.

Sıfır komisyon avantajı ile yatırıma başla!

*Aracılık komisyon oranı, aylık 10 milyon TL üzeri hacimlerde on binde 2 olarak uygulanır.

 

VİOP Nedir?

Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası, 5 Ağustos 2013 tarihinden bu yana Borsa İstanbul çatısı altında hizmet veren, vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri ile diğer türev araçların ticaretinin yapılabildiği kaldıraçlı bir piyasadır. Borsa İstanbul, yerli ve yabancı yatırımcıların Türkiye'de türev araçlara yatırım yapmalarını, Türk finansal piyasalarının gelişmiş finansal piyasalarla bütünleşmesini ve Borsa İstanbul'u geniş bir finansal ürün yelpazesine sahip bir finansal öncü haline getirmek için vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri sunar.
Yatırımcılara daha düşük sermayelerle yatırım yapma imkânı sağlayan bu piyasa; daha etkin ve düşük maliyetli risk yönetimi başta olmak üzere birçok avantaj sunmaktadır. Piyasada belirli saatler arasında yapılan bu işlemler, Trive Yatırım üzerinden gerçekleştirilebilmektedir.
VİOP’ta İşlem Gören Ürünler Nelerdir?
  • Pay Vadeli İşlem ve Opsiyon Sözleşmeleri
  • Endeks Vadeli İşlem ve Opsiyon Sözleşmeleri
  • Döviz Vadeli İşlem Sözleşmeleri
  • Kıymetli Madenler Vadeli İşlem Sözleşmeleri
  • Emtia Vadeli İşlem Sözleşmeleri
  • Enerji Vadeli İşlem Sözleşmeleri
  • Yabancı Endeksler Vadeli İşlem Sözleşmeleri
  • Dolar/TL ( USDTRY ) Opsiyon Sözleşmeleri
10 milyon TL’ye kadar sıfır komisyon, üzerindeki miktarlar için sadece on binde iki aracılık komisyonu avantajı ile VİOP işlemlerinizi Trive uygulaması üzerinden her an her yerden anında gerçekleştirebilirsiniz.
VİOP’ta işlem gören sözleşmelerin her birinin ayrı bir tanımlaması vardır. Sözleşme kodları dayanak varlığın çeşidine, vade tarihine ve sözleşme türüne göre değişiklik gösterir.
Kod Açıklama
F_ Sözleşme grubu (Vadeli İşlem Sözleşmeleri)
XAUTRY Dayanak varlık kodu (Gram TL)
M Mini sözleşme bilgisi kodu
0317 Vade Tarihi (Mart 2017)

VİOP Kaldıraç Oranları ve Başlangıç Teminat Tablosu

Kontrat Teminat Miktarı Kaldıraç Oranı Kontrat Büyüklüğü Fiyat Adımı
DOLAR/TL Güncel Teminat Miktarı için tıklayınız 9 1000 USD 0,0001
EURO/TL Güncel Teminat Miktarı için tıklayınız 9 1000 EUR 0,0001
EUR/USD Güncel Teminat Miktarı için tıklayınız 35 1000 EUR 0,0001
ALTIN/ONS Güncel Teminat Miktarı için tıklayınız 15 1 ONS 1 ONS
ALTIN/GR Güncel Teminat Miktarı için tıklayınız 8 1 GRAM 0,01
BİST30 Güncel Teminat Miktarı için tıklayınız 11 ENDEKS*10 0,025

* Teminat miktarı ve kaldıraç oranları piyasa koşullarına göre değişiklik gösterebilir.

VİOP Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

  • Fiyat dalgalanmalarına karşı korunma,
  • Sadece yükselen piyasalarda değil düşen piyasalarda da kar elde etme ve çift yönlü yatırım imkanı,
  • Düşük başlangıç teminatı ile daha yüksek bir yatırım getirisinden yararlanma,
  • Piyasa beklentileri doğrultusunda yatırım kararlarına yön verme,
  • Teminatlara nema alabilme,
  • Portföy çeşitlendirmesi ve riskin yayılması için farklı seçenekler,
  • VİOP’ta yatırımcılar şartlı emir, tarihli emir ve iptal edilene kadar geçerli emir verebilir.
  • VİOP kaldıraçlı bir piyasadır, yani kayıp riski kazanç riskine eşittir,
  • Yatırımcı, ters piyasa pozisyonunda kalma tehlikesinden kaçınmak için teminatı başarılı bir şekilde yönetmelidir,
  • VİOP'ta işlem gören bazı enstrümanların derinliğinin olmaması nedeniyle, aşırı oynaklık (volatilite) dönemlerinde alış ve satış fiyatları arasındaki fark (makas) genişleyebilir
10 milyon TL’ye kadar sıfır komisyon ile VİOP işlemlerinizi Trive App uygulaması üzerinden her an her yerden anında gerçekleştirebilirsiniz.

VİOP’ta Nasıl Hesap Açılır?

VİOP hesabı açmak yalnızca 2 adımdan oluşur. Öncelikle VİOP hizmeti veren bir aracı kurum veya bankada hesap açtırmanız gerekir, daha sonra risk bildirim formu imzalanır. VİOP işlemlerinizi Trive Yatırım’da gerçekleştirmek için görüntülü görüşme özelliğiyle 2 dakikada hesabınızı açabilir, yatırıma başlayabilirsiniz.
VİOP'ta Kimler İşlem Yapabilir ve Nasıl İşlem Yapılır?
VİOP’ta yatırım yapmak isteyen herkes kolaylıkla ve Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) belirlediği çerçevede işlem yapabilir. VİOP’ta işlem yapılabilmesi için SPK lisanslı bir aracı kurumda hesap açmak yeterlidir.
Vadeli İşlem Sözleşmesi (Futures) Nedir?
Vadeli işlem sözleşmeleri, tarafların belirli bir miktar ve nitelikteki bir emtia, varlık veya finansal göstergeyi üzerinde anlaşılan fiyattan ileri bir tarihte satın almalarını veya satmalarını zorunlu kılar. Vadeli işlem sözleşmeleri için dört asgari unsur nitelik, fiyat, miktar ve vadedir. Bu asgari unsurlar, borsada işlem gören vadeli işlem sözleşmelerinde belirtilir.
Opsiyon Sözleşmesi (Options) Nedir?
Opsiyon sözleşmesi, alıcı ile satıcı arasında, alıcıya opsiyon sözleşmesine konu olan emtia, varlık veya finansal göstergeyi sözleşme tarihinde, o tarihe kadar veya o tarihe kadar belirlenen fiyattan alma veya satma hakkı veren bir sözleşmedir. Belirli bir tutar (opsiyon primi) karşılığında belirli bir vade tarihinde ve alıcının hakkını kullanması halinde satıcıyı dayanak mal, varlık veya finansal göstergeyi satmaya veya almaya mecbur kılar.
Bilinmesi Gereken VİOP Terimleri
Amerikan Tipi Opsiyon: Herhangi bir tarihte, vadeden önce alıcısı tarafından kullanılabilen (exercise) opsiyonlardır.
Avrupa Tipi Opsiyon: Yalnızca vade tarihinde kullanılabilen (exercise) opsiyonlardır.
Başa Baş Opsiyon (At the Money): Kullanım fiyatı, dayanak varlığın spot fiyatına eşit olduğunda başa baş opsiyon olarak adlandırılır. Bu opsiyonların içsel değeri sıfır, zaman değeri ise sıfırdan farklı olabilir.
Karda Opsiyon (In the Money): Alım opsiyonlarında kullanım fiyatı dayanak varlığın spot fiyatından düşük, satım opsiyonlarında kullanım fiyatı spot fiyatından yüksek olduğunda karda opsiyon olarak adlandırılır.
Zararda Opsiyon (Out of the Money): Kullanım fiyatı dayanak varlığın spot fiyatından yüksek olduğu alım opsiyonlarında, kullanım fiyatı spot fiyatından düşük olduğu satım opsiyonlarıdır.
İçsel Değer (Intrinsic Value): Bir şirketin temel değeri ve nakit akışı olarak tanımlanır. Opsiyon fiyatlandırmasında, opsiyonun kullanım fiyatı ile dayanak varlığın cari fiyatı arasındaki farkı ifade eder.
Opsiyonun Zaman Değeri (Time Value): Opsiyon primi ile içsel değer arasındaki farkı ifade eder.
Zaman Erimesi (Time Decay): Opsiyon vade sonuna yaklaştığında, zaman değerinde oluşan azalmayı ifade eden terimdir.
Merkezi Karşı Taraf (Central Counterparty): Piyasalarda gerçekleştirilen finansal sözleşmelerin tarafları arasında alıcıya karşı satıcı, satıcıya karşı alıcı olarak hizmet veren kurumdur. VİOP’ta MKT Takasbank’tır.
Takas Süresi: Yatırımcılara daha düşük sermayelerle yatırım yapma imkânı sağlayan bu piyasa; daha etkin ve düşük maliyetli risk yönetimi başta olmak üzere birçok avantaj sunmaktadır. Piyasada belirli saatler arasında yapılan bu işlemler, Trive Yatırım üzerinden gerçekleştirilebilmektedir.
Uzlaşma Fiyatı (Settlement): Gün sonu veya vade sonunda üzerinden kar/zarar hesaplamasının yapıldığı fiyattır.
Gün Sonu Uzlaşma Fiyatı: Gün sonu kar/zarar hesabının üzerinden yapıldığı ve güncel teminat seviyesinin hesaplanacağı fiyattır.
Vade Sonu Uzlaşma Fiyatı: Üzerinden vade sonu kar/zarar hesabının yapıldığı ve nihai takasın gerçekleşeceği fiyattır.
Uzlaşma Şekli (Settlement): Vade sonundaki uzlaşmanın dayanak varlığın fiziki takasıyla veya nakdi gerçekleşeceğini belirten sözleşme unsurudur.
Fiziki Uzlaşma: Vade sonundaki takasın sözleşmeye dayanak teşkil eden varlığın önceden belirlenen fiyat karşılığında sözleşmede uzun pozisyon almış tarafa fiziki olarak transfer edileceği uzlaşma şeklidir.
Nakdi Uzlaşma: Vade sonu uzlaşmasının, sözleşmeye dayanak teşkil eden varlığın vade sonu uzlaşma fiyatına göre hesaplanan kar/zararın nakdi transferiyle gerçekleşen uzlaşma şeklidir.
VİOP İşlemi Yapmadan Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler
  • Vadeli işlemlere başlamadan önce birikiminizi riske atmamak adına direkt piyasada işlem yapmaya başlamak yerine bu kazançların nasıl elde edildiğini öğrenmelisiniz. Başarılı ve karlı işlemler yapabilmek için piyasaya ve yatırım araçlarına dair detaylı bilgi sahibi olmanız, kaybetme riskinizi düşürebilir.
  • İkinci olarak, aracı kurumunuzu özenle seçmelisiniz. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) lisansına sahip kurumları veya kişileri tercih etmelisiniz. Vadeli işlemlerde hangi enstrümana yatırım yapacağınızı, tarih aralıklarını ve yatırmanız gereken teminat miktarı aracı kurum üzerinden piyasalara iletilir. Bu faktörleri göz önünde bulundurarak kurumunuzu seçerken dikkatli olmanız gerekir.
  • Son olarak ise güvenilir kaynaklara itibar etmeli ve piyasa takibini dikkatli yapmalısınız. Aksi takdirde piyasalardan bihaber şekilde yaptığınız işlemler başarısızlık ile sonuçlanabilir.
VİOP’ta Yatırımcının Uğrayabileceği Zararlar
  • Kaldıraçlı bir piyasa olduğundan yüksek kazanç avantajı kadar kayıp riski de içerir.
  • Başlangıç teminatının altına düşülmemelidir aksi halde başlangıç teminatının altına inen pozisyonun teminat tamamlama çağrısı ile yatırımcının başlangıç teminatı seviyesine tamamlanması gerekir.
  • Piyasalardaki dalgalanma arttığında derinliği az olan varlıklarda her fiyat kademesinde fiyat oluşmama riski olabilir.
VİOP’ta Vergilendirme Nasıl Yapılır?
Stopaj Durumu BSMV Durumu
VİOP'ta Elde Edilen Kazançların Vergilendirilmesi Bireysel Yatırımcılar Kurumsal Yatırımcılar BSMV Mükellefleri
Tam Mükellef Dar Mükellef Tam Mükellef Sermaye Şirketi / Yatırım Fon ve Ortaklıkları Dar Mükellef Sermaye Şirketi / Yatırım Fon ve Ortaklıkları
Pay ve Pay Endeksine Dayalı Sözleşmelerden Elde Edilen Kazançlar %0 %0 %0 %0 İstisna Kapsamındadır.
Pay ve Pay Endeksine Dayalı Sözleşmeler Haricindeki Sözleşmelerden Elde Edilen Kazançlar %10 %10 %0 %0 İstisna Kapsamındadır.

* Diğer tam ve dar mükellef kurumlar için stopaj oranı %10 olarak uygulanacaktır.

Kaynak Borsa İstanbul

VİOP’ta Nasıl Yatırım Yapılır?

  • Aracı kurumdan hesap açılır
  • Risk bildirim formu imzalanır
  • Yapılmak istenen işleme karar verilir
  • Hesaba teminat yatırılır
  • Emir borsaya yatırılır.
Online Hesap Aç

Forex ile VİOP Arasındaki Farklar Nelerdir?

Foreign Exchange (Forex), yani küresel finans piyasası, dünyanın en büyük ve en likit işlem hacmine sahip piyasasıdır. Forex piyasasını diğer piyasalardan ayıran en temel özelliklerden biri kaldıraçtır. Yatırımcıların minimum nakitle büyük meblağlarda işlem yapmalarını sağlar. 1/10 kaldıraç kullanarak, örneğin 1.000$'lık bir sermaye ile 10.000$'lık işlem yapabilirsiniz. Ancak kaldıraç ile işlem yaparken, kaldıracın hem büyük kâr hem de zarar fırsatlarına yol açabileceğini unutmamalısınız.

Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP), vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinin alım satımının yapıldığı piyasadır. 2013 yılından itibaren Türkiye'deki tüm vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri VİOP adı altında işlem görmektedir.

VİOP FOREX
Piyasa Türü Her bir emtia için belirli bir fiyat ile yapılandırılmıştır ve organize bir piyasadır. Değişken ürün fiyatlarına sahip tezgah üstü bir piyasadır.
İşlem Gören Finansal Araçlar BİST 30 hisseler, BİST 30 endeksi, emtia, parite, kıymetli madenler ve metaller Temel hisse senetleri, para birimleri, emtialar, endeksler, vadeli işlem sözleşmeleri ile tahvil ve bonoların CFD'leri.

Trive İle VİOP İşlemleri Çok Avantajlı

VİOP (Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası), kaldıraç etkisi ile hisse senedi piyasasına göre daha düşük maliyetlerle aynı, büyüklükteki pozisyonlara ulaşma şansı sağlar. Trive VİOP işlemlerinizi sizin için daha da kolaylaştırarak, 10 milyon TL’ye kadar olan işlemlerinizde sıfır komisyon avantajı sunuyor. VİOP işlemlerinde sadece piyasa yükselirken değil piyasa düşerken de kar edebilirsiniz. VİOP; Borsa Pay ve Endekslerine, döviz çiftlerine ve emtialara yatırım yapma imkanı sunmaktadır. Hisse senetlerine, altına, dövize, endekslere ve daha bir çok ürüne VİOP’ta yatırım yapabilirsiniz!

Online Hesap Aç

VİOP'ta Sıkça Sorulan Sorular

Başlangıç teminatı, VİOP'ta işlem gören varlıkları almak ve satmak için gereken minimum nakit tutarıdır. VİOP'ta portföy bazlı teminatlandırma kullanılmaktadır. Portföy bazında teminat hesaplamasına esas teşkil edecek unsurları Takasbank belirler.

Vade sonu ve son işlem günü bir sözleşmenin değiştirilebileceği son günlerdir. Borsa İstanbul, önceden belirlenmiş teslimat mekanizmasını kullanarak işlem gününün sonunda tüm açık pozisyonları kapatır.

Her vadeli işlem sözleşmesi hem uzun hem de kısa tarafları içerir. Bir vadeli işlem sözleşmesinde, uzun taraf, dayanak öğeyi satın almakla yükümlü olan taraf, kısa taraf ise teslim etmekle yükümlüdür. Uzun pozisyon alan bir yatırımcı fiyatlar yükselirse kar elde ederken, kısa pozisyon alan bir yatırımcı fiyatlar düşerse kar elde eder.

Uzlaşma fiyatı ise vadeli işlem ve opsiyon piyasalarında işlem gören sözleşmeler için işlem günü sonunda teminatın güncellenmesi ve geçici kar ve zararın belirlenmesi için kullanılan değerleme fiyatıdır. Bu fiyat nihai fiyattan farklı olabilir.

Yatırımcının teminat bakiyesi, uzlaşma fiyatının altına düştüğünde teminat tamamlama çağrısı alır.

Sürdürme teminatının [Toplam Teminat Geçici ± Kar/Zararı] tutarına oranı olan risk oranı %100'ün üzerinde ise hesap riskli olarak değerlendirilir. Sistem, riskli hesabın pasif emirlerini otomatik olarak iptal eder. Teminat yatırılarak veya ihtiyaç duyulan teminat tutarı düşürülerek hesap riskli durumdan çıkarılabilir. Riskli hesaplar için teminat yatırılabilir ancak; teminat çekilemez.

Aracı kuruma emir iletirken dört fiyat belirleme yönteminden biri seçilir:

  • Limit (LMT): Belirlenen limit fiyat seviyesine kadar işlem yapmak içni kullanılan emir yöntemidir. Bu yöntemi kullanırken fiyat ve miktar girilmelidir.
  • Piyasa (PYS): Bu yöntemde emrin girildiği anda piyasada bulunan en iyi fiyatlı emirden başlayarak emir karşılanır.
  • Piyasadan Limite: Fiyatsız olarak verilen emirlerdir, piyasa emirlerinde olduğu gibi belirtilen tek şey miktardır.
  • Şarta Bağlı (SAR): Emir verenin ilgili sözleşme için belirlediği fiyattan (aktivasyon fiyatı) veya daha kötü fiyattan işlem gerçekleşmesi durumunda sistemdeki emri etkinleştirmek için kullanılır.
Pazarlar Normal Seans Saatleri
Pay Türev Pazarı 09:30 - 18:10
Diğer Türev Pazarları 09:39 - 18:15

AAA Vadeli AAA USDTRY AAA Fiyatı = 17.5

Fiyatların yükseleceğini varsayarak USDTRY sözleşmesinde 10 kontrat uzun pozisyon(alım) açıldığında fiyatların yükselişinden kar elde ederken, fiyatların düşmesi durumunda zarar edilir.

(Hedef Fiyat = AAA 18)

Başlangıç Teminatı = 1770 TL * 10 = 17700 TL

Hacim/Büyüklük = 10 kontrat * 1000 USD * 17.5 = 175.000 TL

Yatırımcı bu durumda 17.700 TL teminat ile 1/10 kaldıraç kullanarak 175.000 TL değerinde USDTRY sözleşmesinde pozisyon açmış olacaktır.

USDTRY hedef fiyat olan 18'e yükselirse;

Yatırımcının elde edeceği kar = (18-17.5) * 10 * 1000 = 5000 TL

Fiyatların öngörüldüğü gibi yükselmediğini ve 17 olduğunu varsayarsak,

Yatırımcının elde edeceği zarar = (17-17.5) * 10 * 1000 = -5000 TL

Kısa Pozisyon XU030 BİST Endeks

Vade XU030 Fiyatı = 2690

Fiyatların düşeceğini varsayarak XU030 sözleşmesinde 10 kontrat kısa pozisyon(satım) açıldığında fiyatların düşmesinden kar elde ederken, fiyatların yükselmesi durumunda zarar edilir.

(Hedef Fiyat) = 2500

Başlangıç Teminatı = 10 kontrat * 3170 = 31.700 TL

Hacim / Büyüklük = 10 kontrat * 269.00 * 100 = 269.000 TL

Böylece yatırımcı 31.700 TL teminat ile 1/8 kaldıraç kullanarak 269.000 TL değerinde XU030 sözleşmesinde pozisyon açmış olacaktır.

XU030 hedef fiyat olan 2500’e düşerse,

Yatırımcının elde edeceği kar = (269.00-250.00) * 10 * 100 = 19.000 TL

Fiyatların öngörüldüğü gibi düşmediğini ve 2800 olduğunu varsayarsak,

Yatırımcının elde edeceği zarar = (269.00-280.00) * 10 * 100 = -11.000 TL