Bu bilgiler arşiv niteliğindedir.
Piyasalarda Bugün Ne Oldu ?
Eylül ayı ihtimalleri zayıfladı
Geçtiğimiz hafta ABD tarafında ISM imalat PMI’ın 49.4 olarak açıklanmasının ardından dün, ISM hizmet PMI da 55.0’lık piyasa beklentisinin altında 51.4 olarak açıklandı. Böylelikle ABD hizmet sektörü Ağustos’ta 6 yılın en zayıf büyümesini kaydetti.
İmalat sektörünün beklenmedik şekilde daralması, Ağustos ayı tarım dışı istihdamın beklentilerin altında kalması ve dün açıklanan verinin ABD hizmet sektörünün ivme kaybettiğini göstermesi, ekonomiye yönelik şüpheleri artırırken Fed’in Eylül ayında faiz artırma ihtimalinin zayıflamasına sebep oldu.
Dün açıklamalarda bulunan San Francisco Fed Başkanı John Williams Fed’in ABD tarihindeki en yavaş faiz artış yolunu izlemesinin muhtemel olduğunu belirtti. Williams şu an bir yıl öncesine kıyasla daha yavaş bir faiz artırım patikası öngördüğünü, yüzde 3'lük faiz oranına ulaşılmasının da iki yıldan daha uzun sürebileceğini ifade etti. Bu ayki bir faiz artışının halen masada olduğunu söyleyen San Francisco Fed Başkanı, faiz artırım zamanlamasının ekonomik verilere bağlı olduğunun bir kez daha altını çizdi.
Gözler Avrupa MB’na çevrildi
Piyasalar yarınki Avrupa MB para politikası kararlarına odaklandı. Banka son olarak Mart ayındaki toplantıda mevduat faizlerini eksi yüzde 0.30’dan eksi yüzde 0.40’a, politika faizini yüzde 0.05’ten yüzde 0’a çekmiş, aylık parasal genişleme miktarını ise 60 milyar eurodan 80 milyar euroya çıkarma kararı almıştı.
Aradan geçen 6 ayda para politikasında herhangi bir değişime gitmeyen Avrupa MB’nın dikkate aldığı en önemli gelişme Brexit’in Euro Bölgesi ekonomisinde yaratacağı negatif etkiydi. Fakat Brexit’in beklenilen kadar olumsuz bir etkisi olmadığını söyleyebiliriz. Euro Bölgesi PMI rakamlarına baktığımızda İngiltere ekonomisinde olduğu kadar keskin bir dönüş olmadığını görüyoruz. Veriler 50 genişleme bölgesinin üzerinde açıklanmaya devam ediyor. Dün Euro Bölgesi büyüme rakamları ise beklentilere paralel olarak açıklansa da, rakamın detayları Euro Bölgesi için umut verici nitelikte oldu. Yüzde 1.6’lık büyüme rakamına en büyük katkıyı hane halkı harcamaları ve net ihracatın verdiğini görüyoruz. Yatırımcı ve tüketici güven endeksleri ise ılımlı seyrini sürdürüyor.
Draghi’yi en çok düşündüren konu ise enflasyon oranının hedeflenen enflasyon oranının bir hayli uzağında kalması. Fakat ekonominin diğer dinamikleri düşünüldüğünde, bu toplantıda Avrupa MB beklemeye devam edecektir. Piyasalar faiz oranlarında veya parasal genişlemenin miktarında herhangi bir değişim beklemiyor. Sadece parasal genişlemenin süresinin uzatılacağı yönünde beklenti olsa da, Fed’den önce Avrupa MB’nın aksiyon alması son derece düşük bir ihtimal.
Banka Başkanı Draghi karar sonrası, genel olarak Euro Bölgesi ekonomisi hakkında olumlu açıklamalarda bulunabilir. Banka’dan herhangi bir müdahale gelmese de Draghi, sözlü yönlendirmeler ile euro tarafına hareket kazandırabilir.
Uyarı: Bu bölümde yer alan yatırım ile ilgili bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamına girmemektedir. Bu bölümde yer alan yorumlar ve tavsiyeler, yorumda bulunan kişilerin şahsi görüşlerine dayanmaktadır. Bu nedenle sadece bu bölümde yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmemelidir.