Bu bilgiler arşiv niteliğindedir.
Piyasalarda Bugün Ne Oldu ?
İtalyanlar ‘‘Hayır’’ Dedi
İtalya’da senatonun yetkilerinin sınırlandıran ve hükümetin etkinliğini artıran anayasa değişikliği referandumuna, halk hayır dedi. Daha önce siyasi kariyerini bu referanduma bağlayan İtalya Başbakanı Matteo Renzi sonuçların netleşmeye başlamasıyla istifa edeceğini açıkladı.
Renzi’nin istifası sonrasında İtalya siyasetinde belirsizlikler üst seviyeye çıkacak. Önce erken seçim beklentileri ardından AB karşıtı Beş yıldız Partisi’nin iktidara gelebileceği tedirginliği önümüzdeki süreçte piyasaları domine edebilir. Ancak bu endişelere rağmen seçim sürecinin çok hızlı ilerlemesi beklenmiyor. Ayrıca Beş Yıldız’ın iktidara gelmesi kesin değil ve iktidara gelse bile, İtalya Anayasası’nın 75. maddesi uluslararası bir anlaşmanın, yerel bir oylamayla iptal edilmesine izin vermiyor.
Diğer taraftan dün akşam referandum sonuçlarının belli olmaya başlamasıyla birlikte Euro üzerinde satış baskısının arttığını gördük. Renzi’nin istifa edeceğini açıklamasının ardından Mart 2015’ten bu yana en düşük seviye olan 1,05’e kadar düşen Euro/Dolar, konuşmanın sonlarına doğru sürecin uzayacağı ve çıkışın net beklenti olmaması nedeniyle yükselişe geçti. Ancak İtalya 10 yıllık tahvilleri için aynı toparlanmadan söz etmek güç. İtalyan Bankalarının içinde olduğu zor durum ve yüksek kamu borç oranıyla sağlıklı sinyal vermeyen İtalya ekonomisine yönelik endişeleri, İtalya’nın 10 yıllık tahvil faiz oranının yüzde 7’nin üzerinde artmasına neden oldu.
Önümüzdeki süreçte ise İtalya ekonomisi ve AB’ye olan etkileri üzerinde daha çok konuşacağız gibi görünüyor. Brexit’in ardından AB’nin çözmesi gereken yeni sorun İtalexit endişesi olacak.
Enflasyonda Olumlu Seyir Devam Ediyor
Yeni haftaya Türkiye’den açıklanan enflasyon raporu ile birlikte başlangıç yaptık. Kasım ayında enflasyon yüzde 0.52 artış gösterdi. Beklentilerin altında gerçekleşen bu yükselişin ardından yıllık bazda veri yüzde 7 seviyesinde kaldı. En büyük artışın giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşirken en fazla düşüş gıda ve alkolsüz içeceklerde görüldü. Son dönemlerde artan kur volatilitesinin şuan için enflasyon rakamlarına direkt bir etkisinin olduğundan bahsetmek zor. Fakat yeni yılın ilk aylarında kurdaki yükselişin enflasyon rakamlarına olan etkisini de görmeye başlayacağız. Son dönemlerde gıda enflasyonundaki sakinleşen seyre rağmen birikimli kur etkisinin rakamlara yansıması önümüzdeki vade enflasyon gelişimini yıllık yüzde 7-8 bandında tutmaya yetecektir.
Uyarı: Bu bölümde yer alan yatırım ile ilgili bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamına girmemektedir. Bu bölümde yer alan yorumlar ve tavsiyeler, yorumda bulunan kişilerin şahsi görüşlerine dayanmaktadır. Bu nedenle sadece bu bölümde yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmemelidir.