Bu bilgiler arşiv niteliğindedir.
Piyasalarda Bugün Ne Oldu ?
Petrolde Anlaşma Belirsizliği Devam Ediyor
Viyana’daki OPEC toplantısına 24 saatten az bir süre kalmasına rağmen anlaşma üzerindeki belirsizlik artarak devam ediyor. OPEC içi uzlaşma İran ve Irak kaynaklı olarak halen sağlanabilmiş değil. İran üretim seviyesini yaptırımlar öncesi düzeye çıkarmak, Irak ise ekonomik kriz ve terör mücadelesi nedeniyle daha çok petrol geliri elde etmek için üretim kesintisine yanaşmıyor. Birlik içi anlaşma sağlanamadığı için de Rusya ve Azerbaycan gibi OPEC dışı üreticiler anlaşmaya şimdilik sıcak bakmıyor.
Son demeçlere baktığımızda, Irak başbakanı ve İran petrol bakanından petrol piyasalarına istikrar kazandıracak adımları destekler nitelikte açıklamalar geldiğini görüyoruz. İran Petrol Bakanı Zanganeh, OPEC’in yarın Viyana'da yapacağı toplantıda siyasi rekabeti bir kenara bırakarak ekonomik faktörlere yoğunlaşması durumunda, petrol üretiminin sınırlanması için bir anlaşmaya varabileceğini söyledi. Ayrıca dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin yaptıkları telefon görüşmesinde, Rusya-OPEC enerji diyalogu çerçevesinde petrol piyasasındaki adımları koordine etme konusunda anlaştığı duyuruldu. Eğer İran ve Irak birlik ile paralel olarak, günlük üretiminde yüzde 4 civarında kesintiye gitmeyi kabul ederse yarın ki görüşmelerden olumlu sonuç alınabilir. Aksi halde Suudi Arabistan, İran ve Irak’ı bahane ederek anlaşma zeminini yine bozabilir.
ABD Ekonomisi Beklentilerin Üzerinde Büyüdü
Piyasaların gözü ABD’den açıklanacak olan 3. çeyrek büyümesi ön yayınındaydı. Veri beklentilerin üzerinde yüzde 3.2 olarak açıklanırken reel tüketici harcamalarında yüzde 2.8’lik bir yükseliş kaydedildi. Büyüme hedeflerine ulaşılabilmesi için ABD ekonomisinin 3. çeyrekte yüzde 3’ün üzerinde bir performans göstermesi gerekiyor. Hane halkı harcamalarından destek bulmaya devam eden GSYİH performansında görünüm önümüzdeki dönemlerde de bozulma göstermeyeceğe benziyor.
FITCH’ten Korkutan Rapor
15 Temmuz darbe girişimi sonrası notumuzu koruyan ancak ekonomik görünümü negatife çeken FITCH’in uzun zamandır olan suskunluğunu bozduğunu gördük. Akıllara ise, acaba not konusunda hüküm yakın mı? sorusu geldi. Açıklanan raporda, ‘’Türkiye’nin darbe girişimine cevabı ekonomik faaliyet üzerinde baskı oluşturuyor’’ maddesi kritik oldu. Henüz değerlendirme için bir not takvimi olmayan FITCH’in yılsonuna doğru kredi notları için bir takvim oluşturması, 2017 ilk çeyrekte de notu açıklaması bekleniyor. Rapor sonrası açıklamalarda Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli, raporun siyasi temellere dayandığını ve objektif olmadığını belirtti.
Uyarı: Bu bölümde yer alan yatırım ile ilgili bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamına girmemektedir. Bu bölümde yer alan yorumlar ve tavsiyeler, yorumda bulunan kişilerin şahsi görüşlerine dayanmaktadır. Bu nedenle sadece bu bölümde yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmemelidir.