Bu bilgiler arşiv niteliğindedir.
Piyasalarda Bugün Ne Oldu ?
Yurt içinde Moody’s etkisi
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Cuma günü beklenmedik bir şekilde Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına düşürdü ve görünümün ise durağan olduğunu kaydetti. Kurum karar sonrası yaptığı açıklamada, 2013 yılında yapılan not artırımından sonra yüksek politik risk ve volatiliteden kaynaklı olarak Türkiye’nin dış şoklara karşı kırılgan hale geldiğini, büyümenin tüketim ve dış finansmana bağımlılığı göz önüne alındığında Türkiye’nin büyüme rakamları konusunda sıkıntılar yaşayacağını bildirdi. Petrol fiyatlarının düşük seyretmesine rağmen cari açığın halen büyük bir problem olduğunu söyleyen Moody’s, cari açık/GSYH oranın yüzde 4-5 ile benzer not seviyesine sahip ülkelerden fazla olduğunu belirtti. Kurum ayrıca, önümüzdeki 2-3 senelik dönemde ekonomik durumda bir iyileşme ihtimali görülmediğini bu sebeple kredi notunun Ba1 seviyesinde tutulacağını açıkladı.
Kararın kısa vadeli etkilerine baktığımızda bankacılık endeksinin açılışta yüzde 5, BİST100 endeksinin ise yüzde 4.4 düşüş ile haftaya başladığını görüyoruz. 10 yıllık tahvil faizi son 2 aydaki en hızlı yükselişini gerçekleştirerek yüzde 9.77 seviyesine ulaştı. Dolar/tl paritesi 2.9944 seviyesinden açılış yaparken bir miktar gerilemenin ardından 2.9800 seviyesinin altını test ediyor. Ayrıca Türkiye’nin risk primini gösteren 5 yıllık CDS’ler ise 260 seviyesinin üzerine kadar yükseliş gösterdi.
Hükümetten not yorumları
Hükümet kanadından yapılan ilk açıklamalarda kararın aceleci ve siyasi bir değerlendirme olduğu vurgusu yapılıyor. Hükümet sözcüsü Numan Kurtulmuş, Türkiye’nin kredi notunu düşürme kararının siyasi içerikli olduğunu belirterek, değerlendirmenin ardından piyasalardan Türkiye ekonomisini tedirgin edecek bir çıkış olmadığını söyledi. Başbakan Yardımcı Mehmet Şimşek ise kredi kuruluşlarına verilecek en iyi cevabın yapısal reformları daha da hızlandırmak ve mali disiplini korumak olduğunu belirtti. Şimşek kredi notundaki düşüşe rağmen Hazine ihalelerine talebin güçlü olduğunu ve faizlerim beklentilerden düşük olduğunu ifade etti.
Not indirimini değerlendiren Morgan Stanley, birçok benzer ülkenin cansız büyüme ve kötüleşen mali pozisyonun sıkıntılarını yaşarken bu açıdan Türkiye’nin göreceli olarak daha sağlam makro temeller üzerinde yer aldığını belirtti. Banka, Türkiye’nin güçlü büyümeyi, bütçe performansı disiplinini ve kurumları güçlendirmeyi devam ettirmesi halinde not indirimi etkilerinin hem sınırlı hem de kısa ömürlü olabileceğini açıkladı. Goldman Sachs ise not indiriminin beklenmedik bir olay olmadığını fakat kararın zamanlamasının beklenenden önce olduğunu açıkladı. Türkiye'nin döviz cinsinden tahvillerinin hali hazırda bir not düşüşünü fiyatlamış olduğunu ifade eden Goldman Sachs, etkinin daha çok pasif fonların zoraki satışlarına bağlı gelişeceğini belirtti.
Uyarı: Bu bölümde yer alan yatırım ile ilgili bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamına girmemektedir. Bu bölümde yer alan yorumlar ve tavsiyeler, yorumda bulunan kişilerin şahsi görüşlerine dayanmaktadır. Bu nedenle sadece bu bölümde yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmemelidir.