Bu bilgiler arşiv niteliğindedir.
Piyasalarda Bugün Ne Oldu ?
TCMB enflasyon tahminini değiştirmedi
TCMB Başkanı Murat Çetinkaya bugün, 2016 yılının üçüncü ‘Enflasyon Raporu’nu açıkladı ve TCMB’nin enflasyon beklentilerinde herhangi bir değişiklik olmadığını bildirdi.
Başkan Çetinkaya, önceki tahminlerde yüzde 7.5 olan 2016 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 7.5’te, 2017 yıl sonu tahminini de yine değiştirmeyerek yüzde 6.0 seviyesinde kaldığını bildirdi. Orta vadede ise enflasyonun yüzde 5 seviyesinde istikrara kavuşmasını beklediklerini açıkladı.
Raporda diğer dikkat çeken noktalar yurtiçi ve yurtdışındaki gelişmelere dair yapılan açıklamalar oldu. Gelişmiş ülke para politikalarına ilişkin beklentilerin değişmesi ve Brexit referandumunun piyasalarda oynaklığa sebep olduğu, belirsizliklerin gelişen ülkelerde hisse senedi kaynaklı çıkışlara yol açtığı belirtildi. Çetinkaya, küresel risk iştahında Fed’in faiz artışını önümüzdeki seneye öteleyeceği beklentisiyle artış yaşandığını, gelişmekte olan ülkelerde döviz kuru oynaklık endekslerinin düşüş eğilimine girdiğini bildirdi.
Önümüzdeki dönemde Banka'nın para politikası duruşunun enflasyon görünümüne bağlı olacağının altını çizen Çetinkaya, sıkı para politikası, cari denge iyileşmesi ve kredi büyüme oranlarının makul düzeyde seyretmesinin ekonomik kırılganlıkları azaltan önemli unsurlar olduğunu ifade etti. Çetinkaya ayrıca, sadeleşme adımlarının TL üzerinde negatif etki yaratmayacağını, sadeleşme hızında ise finansal istikrar ve enflasyonu etkileyen unsurların belirleyici olacağını bildirdi.
S&P’nin kredi notunda yaptığı indirimi de değerlendiren Çetinkaya, Türkiye’de yaşanan olayın etkilerinin anlaşılması için zamana ihtiyaç olduğunu, bu sebeple kararı aceleci bulduklarını belirtti.
Japonya’da teşvik belirsizliği sürüyor
Japonya’da Cuma günü açıklanacak Japonya MB kararından çok, hükümetin henüz miktarı konusunda karara varılmayan mali teşvik paketinin piyasaları hareketlendirdiğini görüyoruz. Senato seçimleri sonrası paketin 10-20 trilyon yen arası olması konuşulurken bugün Japon basınında yer alan haberde, hükümetin 6 trilyon yenlik harcamayı içeren mali teşvik paketi planladığı belirtildi. Piyasa beklentisini karşılamaktan çok uzak olan bu rakam sonrası USDJPY paritesi yüzde 1.7 gerilerken, Nikkei endeksi yüzde 1.43 değer kaybederek Asya borsaları arasında düşen tek endeks oldu.
Japonya Maliye Bakanı Taro Aso bugün yaptığı açıklamada, hükümetin henüz mali teşvik paketinin miktarı konusunda bir karar almadığını söylerken, Japonya MB’nın enflasyon hedefine ulaşmak için genişleyici para politikası uygulamalarına devam etmesi gerektiğini belirtti.
Haziran ayında piyasa beklentilerinin aksine para politikasında değişime gitmeyen Japonya MB’nın bu ayki toplantıda ilave tedbirler almasına kesin gözüyle bakılıyor. Banka, negatif faizin olumsuz etkileri sebebiyle eksi yüzde 0.1 olan gösterge faizde indirim yerine yıllık 80 trilyon yen olan parasal genişlemenin miktarında artırıma gidilebilir. Hükümetin uygulayacağı ek mali teşvik paketinin ise Ekim ayında yasalaşması bekleniyor.
Uyarı: Bu bölümde yer alan yatırım ile ilgili bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamına girmemektedir. Bu bölümde yer alan yorumlar ve tavsiyeler, yorumda bulunan kişilerin şahsi görüşlerine dayanmaktadır. Bu nedenle sadece bu bölümde yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmemelidir.